Jagran Josh Logo

GK Question and Answers on Chemistry: Matter and its States

09-FEB-2017 12:34

    Matter is anything that has weight, occupies space and can be felt by our one or more sense organs. Like rocks, minerals, wood etc. On the basis of physical composition it is divided into two categories: Physical and Chemical Composition and on the basis of chemical composition it is divided into three groups: elements, compound and mixture.This article consist of Question and Answers of matter and its states which will help in the preparation of one day exams, Civil services exam, State services as well as academic exams also.

    matter and its states

    1. Name the particles which make up matter?

    A. Non metals

    B. Metals

    C. Metalloids

    D. Atoms

    Ans. D

    2. Particles of matter have following characteristics:

    A. They constantly move

    B. They attract each other

    C. They are very small

    D. All of the above

    Ans. D

    3. Which of the following is the property of Solid?

    A. Can be compressed

    B. Have definite shape

    C. Have low density

    D. Intermolecular force is less

    Ans. B

    How does concentration affect solubility?

    4. For dryness why crystallisation is a better technique than evaporation?

    A. Decomposition of solid takes place.

    B. Impurities get removed.

    C. Solid gets charged.

    D. All of the above

    Ans. B

    5. By which apparatus a mixture of an immiscible liquid is separated?

    A. Burner

    B. Beaker

    C. Distillation Flask

    D. Separating Funnel

    Ans. D

    6. The process in which heat is required to convert a liquid into the vapour state is known as:

    A. Evaporation

    B. Latent heat of Vaporisation

    C. Melting

    D. Condensation

    Ans. B

    Minerals and Ores: Natural materials

    7. Which of the following is a property of diffusion?

    A. Slowest in liquids

    B. Fastest in gases

    C. Based on motion of particles

    D. All of the above

    Ans. D

    8. By which technique salt is obtained from sea-water?

    A. Filtration

    B. Distillation

    C. Evaporation

    D. Chromatography

    Ans. C

    9. Name a technique which is used for separating two or more dissolved solids which are present in a solution in very small quantities?

    A. Distillation

    B. Centrifugation

    C. Crystallisation

    D. Chromatography

    Ans. D

    10.  Diffusion in liquids is an example of:

    A. Smell of perfume

    B. Smell of food

    C. Spreading of ink in water

    D. Fragrance of incense stick

    Ans. C

    Matter and its states

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK