Jagran Josh Logo

GK Question and Answers on Metals: Properties and Reactivity Series

08-FEB-2017 17:57

    Metals are good conductor of heat and electricity; they are hard, fusible, ductile etc. About 91 elements in the periodic table out of 118 are metals rest are non-metals and metalloids. Metals are very reactive and tend to losses electrons easily and form positively charged ions; therefore metals are called electropositive elements and also react with oxygen to form oxides. GK Question and Answers on Metals and its properties will help you to understand further about metals and help in various exam preparations.

    GK Q and A on Metals

    1. At present how many elements are known to us?

    A. 118

    B. 119

    C. 120

    D. 117

    Ans. A

    2. Which of the following statement is not true about metals?

    A. Metals are heavy and produce sound when hit with an object.

    B. Mercury metal is solid at room temperature.

    C. Metals have high densities.

    D. Metals can be converted into thin sheets.

    Ans. B

    Important facts about Metals

    3. Which of the following metal can be cut down with the help of knife?

    A. Sodium

    B. Potassium

    C. Gallium

    D. All of the above

    Ans. D

    4. Name the property of metal in which it can be drawn into thin wires?

    A. Sonorous

    B. Ductility

    C. Malleability

    D. Conductivity

    Ans. B

    5. Why Aluminium is used for making cooking utensils?

    A. It is good conductor of heat.

    B. It is sonorous

    C. It is malleable

    D. None of the above.

    Ans. A

    6. Other than mercury which other metal is liquid at room temperature?

    A. Sodium

    B. Lithium

    C. Gallium

    D. Caesium

    Ans. C

    List of Important Metals and their Ores

    7. Name a metal oxide which is acidic and basic in nature?

    A. Calcium Oxide

    B. Iron Oxide

    C. Amphoteric Oxide

    D. Sulphur dioxide

    Ans. C

    8. Ringing bells in the temples are made up of:

    A. Non-Metals

    B. Metalloids

    C. Metals

    D. None of the above

    Ans. C

    9. Arrange the following metal in the decreasing chemical activity series?

    (i) Potassium

    (ii) Magnesium

    (iii) Gold

    (iv) Iron

    Correct Options are:

    A. (i), (ii), (iii) and (iv)

    B. (i), (iii), (iv) and (ii)

    C. (i), (ii), (iv) and (iii)

    D. (i), (iv), (ii) and (iii)

    Ans. C

    10. Name a metal which is used in making airplanes?

    A. Copper

    B. Zinc

    C. Iron

    D. Aluminium

    Ans. D

    Metals: Properties and reactivity series

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK