GK Question and Answers on Mineral Resources in India

28-JUL-2017 12:57

    India is one of the richest countries in mineral resources in the world. Gondwana rocks (Chhota Nagpur Plateau) are the richest mineral deposits in India. Here, we are giving 10 GK Question and Answers on Mineral Resources in India that will enhance the general knowledge of the readers.

    Mineral Resources in India

    1. Match the following

    a. West Bengal                     1. Raniganj

    b. Jharkhand                        2. Jharia

    c. Madhya Pradesh                3. Suhagpur

    d. Odisha                             4. Himgiri

    Code:

           a        b        c          d

    A.    1        2        3         4

    B.    4        3        2         1

    C.    4        1        3         2

    D.    1        4        2         3

    Ans: A

    2. Which among the following is the oldest refinery of India?

    A. Chennai

    B. Digboi

    C. Jamnagar

    D. Panipat

    Ans: B

    GK Questions and Answers on Demography and Census (Human Geography)

    3. Assertion (A): Nearly 30 % of the country’s production of bauxite comes from Madhya Pradesh.

    Reason (R): Bauxite deposits are found in Amarkantak Plateau in Shahdol district, Maikala hills, the plateau region of Sarguja-Bilaspur-Raigarh-Katni, Durg and Balaghat region etc.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: A

    4. Which Indian State is not the producer of Mica?

    A. Jharkhand

    B. Andhra Pradesh

    C. Rajasthan

    D. Tamil Nadu

    Ans: D

    GK Questions and Answers on Earth's Hydrosphere (Geography)

    5. Assertion (A): India has its sixth largest Bauxite reserves (4 %) of the world.

    Reason (R): Odisha, Andhra Pradesh and Gujarat stand first and third respectively.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: B

    6.  Which of the following is found in the form of Monazite sand along the Kerala coast?

    A. Chromite

    B. Uranium

    C. Thorium

    D. Graphite

    Ans: C

    Gk Questions and Answers on the Solar System and its Planets

    7. Assertion (A): Silver is a precious metal and it is extracted from Argentite and Chlorargyrite ores

    Reason (R): The largest silver production taken place in Chittorgarh (Rajasthan) next comes the Bharuch region of Gujarat.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: B

    8.  When was Oil and Natural Gas Commission established?

    A. 1950

    B. 1951

    C. 1952

    D. 1956

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the Power Projects in India

    9. Assertion (A): In India, 98% of the coal is found in Gondwana rocks of Moran region.

    Reason (R): The main regions of Gondwana rocks are found in West Bengal, Jharkhand and Odisha.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: A

    10. -----------------are two very common diseases found in coal field workers due to Methane gas.

    A. Tuberculosis and Asthma

    B. Cancer and Asthma

    C. Asthma and Leprosy

    D. All of the above

    Ans: A

    In the above 10 GK Question and Answers on Mineral Resources in India is a set of 10 Multiple Choice Questions that attune and equipped the readers as per the evolving nature of different competitive examinations.

    1000+ GK Questions Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK