Jagran Josh Logo

GK Question and Answers on the Climatic Regions of the World

01-AUG-2017 12:50

    A Climate is defined as the weather in some region averaged over some long period of time. In other words, it is statistical weather information that describes the variation of weather at a given place for a specified interval. Here, we are giving 10 GK Question and Answers on the Climatic Regions of the World for enhancing the general knowledge of the readers.

    Climatic Regions of World

    1. Which of the following region of the world is called as Natural Zoo of the World?

    A. Savanna or Sudan Climate

    B. Tropical Monsoon Climate

    C. Tropical Marine Climate

    D. British Type Climate

    Ans: A

    2. Which is not the shifting type of cultivation?

    A. Milpa

    B. Tse-tse

    C. Chena

    D. Rocca

    Ans: B

    3. Match the following

    a. Downs             1. Australia

    b. Canterbury       2. New Zealand

    c. Pustaz             3. Hungary

    d. Steppes           4. Eurasia

    Code:

           a          b        c        d

    A.    4          3        2        1

    B.    4          1        3        2

    C.    1          2        3        4

    D.    1          4        2        3

    Ans: C

    GK Question and Answers on Mineral Resources in India            

    4. Which is/are not local winds of Mediterranean Region?

    A. Sirocco

    B. Mistral

    C. Buran

    D. Both A & C

    Ans: C

    5. Which of the following is climate characterised by winter rain?

    A. Taiga

    B. Equatorial Climate

    C. Savana or Sudan Climate

    D. Mediterranean Climate

    Ans: D

    6.  Find out the odd one:

    A. Fohn

    B. Verkhoyansk

    C. Chinook

    D. Pampero

    Ans: B

    GK Questions and Answers on the Power Projects in India

    7. Which of the following region is called land of reindeer?

    A. Equatorial Region

    B. Taiga Region

    C. Tundra Region

    D. Tropical Region

    Ans: C

    8. Which among the following climatic region influence by Westerly’s all round the year?

    A. Warm Temperate Eastern Margin Climate

    B. Arctic or Polar or Tundra Climate

    C. Taiga of Siberian Climate

    D. None of the above

    Ans: A

    9. Match the following

    a. Sherry               1. Spain

    b. Port Wine          2. Portugal

    c. Bordeaux          3. Garonne Basin

    d. Burgundy          4. Rhone-Saons Valley

    Code:

           a          b        c        d

    A.    4          3        2        1

    B.    4          1       3        2

    C.    1         2        3        4

    D.    1         4        2        3

    Ans: C        

    10. Which pair is correctly matched?

    A. Hottentos – Kalahari Region

    B. Bindibus - Arabian Desert

    C. Bushmen – Australian Desert

    D.  All of the above

    Ans: A

    In the above 10 GK Question and Answers on the Climatic Regions of the World will concretise the knowledge of the readers.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on