Search

GK Questions and Answers on Chemistry: Salts

Salts are mostly solids. They have high melting points and boiling points. They are also ionic compounds. They are formed when acids react with bases. GK Questions and Answers on Salts deal with various compounds of salts, how salts are formed, uses of salts, what is pH value of salt solutions etc.
Sep 9, 2019 17:52 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Questions and Answers on Salts
GK Questions and Answers on Salts

A salt is a compound formed from an acid by the replacement of the hydrogen in the acid by a metal. Therefore, it is formed when acids react with bases. Generally, we represent salt as Sodium Chloride but it is not like that. In fact, Sodium Chloride is just one member of a huge family of compounds called salts. 
1. The acidic nature and basic nature of some salt solutions can be explained on the basis of:
A. Splitting of a salt compound
B. Hydrolysis of salts
C. Both A and B
D. Only B
Ans. C
Explanation: The acidic nature and basic nature of some salt solutions can be explained on the basis of hydrolysis of salts. Here, hydrolysis means splitting up of a compound by the action of water.
2. Which salt is used as a raw material for making a large number of useful chemicals in industry?
A. Sodium Chloride
B. Ammonium Hydroxide
C. Ammonium Chloride
D. Sodium Nitrate
Ans. A
Explanation: Common Salt that is Sodium Chloride is used as a raw material for making a large number of useful chemicals in industry.
3. Which of the following salts will give an aqueous solution having pH of almost 7?
A. Sodium Carbonate
B. Ammonium Nitrate
C. Potassium Chloride
D. Calcium Chloride
Ans. C
Explanation: Potassium Chloride salt will give an aqueous solution having pH of almost 7.
4. Name the salt whose aqueous solution will have no effect on either red litmus or blue litmus?
A. Potassium Sulphate
B. Sodium Chloride
C. Sodium Carbonate
D. Ammonium Sulphate
Ans. A
Explanation: Aqueous solution of potassium sulphate salt will have no effect on either red litmus or blue litmus.
5. Name the salt when on dissolving in water give an acidic solution?
A. Potassium Chloride
B. Ammonium Chloride
C. Sodium Carbonate
D. Sodium Acetate
Ans. B
Explanation: Ammonium Chloride salt on dissolving in water gives an acidic solution.

Which acid is used to peel ginger skin and how it affects health?
6. Which of the following salt on dissolving in water give a neutral solution?
A. Ammonium Chloride
B. Ammonium Sulphate
C. Potassium Chloride
D. Sodium Acetate
Ans. C
Explanation: Potassium Chloride salt when dissolves in water give a neutral solution.
7. On dissolving in water, which of the following salt give an alkaline solution?
A. Ammonium Chloride
B. Sodium Carbonate
C. Sodium Acetate
D. Sodium Chloride
Ans. B
Explanation: On dissolving in water, Sodium Carbonate salt gives an alkaline solution.
8. Bleaching powder is formed by treating chlorine with.......
A. Calcium Hydroxide
B. Potassium Hydrogen carbonate
C. Magnesium Hydroxide
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Bleaching powder is formed by treating chlorine with calcium hydroxide.
9. What is the chemical name of Baking Soda?
A. Potassium Carbonate
B. Potassium Hydrogen Carbonate
C. Sodium Hydrogen Carbonate
D. Sodium Carbonate
Ans. C
Explanation: Sodium Hydrogen Carbonate is the chemical name of Baking Soda.
10. Name the salt whose aqueous solution will turn blue litmus to red?
A. Sodium Acetate
B. Potassium Sulphate
C. Potassium Carbonate
D. Ammonium Sulphate
Ans. D
Explanation: Ammonium Sulphate salt aqueous solution will turn blue litmus to red.
From the above Quiz we have learn about various salts, uses, composition and their ph value.

List of the Important Salts and their Uses