1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Questions and Answers on Dementia disease

22-MAY-2018 18:33
    GK Questions and Answers on Dementia disease

    Dementia describes a set of symptoms that may include memory loss, difficulties with thinking etc. It interferes person's daily life and activities. It is caused when the brain is damaged by diseases like Alzheimer's disease or a series of stroke. We can say that it is the common cause of dementia but not the only one. Let us study through this article about dementia, its causes, symptoms, cure etc. in the form of questions and answers.
    1. Which of the following sentence is correct about Dementia?
    (a) In Dementia mental ability declines and interfere the daily life.
    (b) A person suffering from this disease may forget his or her name.
    (c) Alzheimer's disease is a cause of Dementia.
    (d) It occurs in old people only.

    Correct Options are:
    A. (a) and (b) are correct
    B. (b), (c), (d) are correct
    C. (a), (b), (c) are correct
    D. (a), (b), (d) are correct
    Ans. C

    Explanation: Dementia disease affects about one in ten people over the age of 65 and almost one in four over 85 years. People under the age of 65 are also prone to the disease which is known as early onset of Alzheimer’s.

    2. Which of the following statement is correct about Alzheimer’s disease?
    (a) Alzheimer disease is a degenerative disease of the brain that causes dementia.
    (b) Alzheimer's has been found to be closely linked with type 2 diabetes.
    (c) Alzheimer's disease is not a mental illness but it can cause symptoms related to mental health like depression, anxiety etc.
    (d) Alzheimer's disease is categorised into mild Alzheimer's disease, moderate Alzheimer's disease and severe Alzheimer's disease.

    Correct Options are:
    A. (a), (c) are correct
    B. (b), (d) are correct
    C. (a), (c) and (d) are correct
    D. All the above are correct
    Ans. D

    Explanation: Alzheimer disease is a degenerative disease of the brain that causes dementia, which is a gradual loss of memory, judgment, and ability to function. It is a form of dementia which has been found to be closely linked with type 2 diabetes and is characterised by confusion & memory loss. It typically progresses slowly in three general stages: mild (early-stage), moderate (middle-stage) and severe (late-stage).

    3. Which of the following is not the Symptom of Dementia?
    A. Problem solving or language and the ability to focus and pay attention.
    B. Memory loss
    C. Difficulties with thinking
    D. Dementia people are able to control their emotions.
    Ans. D

    Explanation: Even dementia people are not able to control their emotions and their personalities may change.

    4. How Dementia is caused?
    A. Dementia can be caused due to Blood infection.
    B. Dementia can be caused by a stomach infection.
    C. Dementia may be caused due to HIV infection.
    D. Deficiency of calcium may lead to Dementia.
    Ans. C

    Explanation: Dementia can be caused by a head injury, a stroke, a brain tumour or due to HIV infection.

    Do you know that your Brain has a “Delete” button?

    5. Name the type of Dementia disease in which a neurodegenerative condition linked to abnormal structures in the brain?
    A. Alzheimer's disease
    B. Dementia with Lewy bodies
    C. Parkinson's disease
    D. Huntington's disease
    Ans. B

    Explanation: Dementia with Lewy bodies is a neurodegenerative condition linked to abnormal structures in the brain. The brain changes involve a protein called alpha-synuclein.

    6. Which disease is characterized by specific types of uncontrolled movements but also includes dementia?
    A. Parkinson's disease
    B. Mixed dementia
    C. Huntington's disease
    D. None of the above
    Ans. C

    Explanation: Huntington's disease is characterized by specific types of uncontrolled movements but also includes dementia.

    7. Name a disease in which a person may show both Alzheimer's disease and vascular dementia at the same time?
    A. Alzheimer's disease
    B. Parkinson's disease
    C. Mixed dementia
    D. Frontotemporal dementia
    Ans. C

    Explanation: Mixed dementia means a person may show both Alzheimer's disease and vascular dementia at the same time.

    8. Which disease of dementia increases the likelihood of young-onset Alzheimer's?
    A. Frontotemporal dementia
    B. Posterior cortical atrophy
    C. Down syndrome
    D. Normal pressure hydrocephalus
    Ans. C

    Explanation: Down syndrome increases the likelihood of young-onset Alzheimer's.

    9. What is ARDSI?
    A. Alzheimer’s and related Disorders Society of India
    B. Act related to Dementia, Symptoms and Infection
    C. Alzheimer’s and related Dementia Symptoms of India
    D. None of the above
    Ans. A

    Explanation: Alzheimer’s and related Disorders Society of India (ARDSI) calls for the government to have its plan or policy on dementia which must be implemented in all States, funded and monitored by the Health Ministry.

    10. Which of the following statements is/are correct about mnemonics?
    (a) Mnemonic systems are techniques or strategies consciously used to improve memory.
    (b) The study and development of systems for improving and assisting the memory.
    (c) A device of any learning technique that aids information retention or retrieval in the human memory.
    (d) A mnemonic is a symbol used to specify a computing function.

    Correct options are:
    A. (a), (b), (c) are correct
    B. (a) and (d) are correct
    C. (a) and (c) are correct
    D. All the above are correct
    Ans. D

    Explanation: A mnemonic is a device or a memory device which helps in any learning technique that aids information retention or retrieval (remembering) in the human memory. The word "mnemonic" is derived from the Ancient Greek word mnēmonikos meaning "of memory” or “relating to memory" and is also related to Mnemosyne that is remembrance.

    Therefore, Dementia disease mostly affects older people but is not a normal part of aging. Many people suffer from memory loss but that does not mean that they have Alzheimer's or another dementia. There may be various reasons of having memory problems.

    Dementia disease: Causes, Symptoms and Cure

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK