Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Ecological Succession and Pyramid

04-AUG-2017 12:50

    Ecological succession occurs when older communities of plants and animals are replaced by newer communities, whereas the ecological pyramid deals with the relationship between the number of primary producers and consumers of different orders. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on in the form of multiple choice questions which strengthen the knowledge of aspirants who are preparing for the examinations like UPSC, State Services, IBPS, SBI, SCC, Railways etc.

    Ecological Succession and Pyramid

    1. The development of vegetation community in any ecosystem or habitat is affected closely by the:

    A. Climate

    B. Physiography and landforms

    C. Soils

    D. All of the above

    Ans: D

    2. Which of the following is not related to the ecological succession?

    I. Ecological succession often requires an initiating disturbance, for instance, a volcanic eruption, strong winds, or a practice such as prolonged over-grazing.

    II. The organic realm or biosphere is shown in three compartments: producers, consumers and decomposers.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    3. Match the following

    a. Aquatic Succession      1. Eutrophication

    b. Fire Ecology                2. Forest management

    c. Ecological Succession   3. Anthropogenic

    d. Terrestrial Succession  4. Retreating Glacier

    Code:

           a        b        c          d

    A.    1        2        3         4

    B.    4        3        2         1

    C.    4        1        3         2

    D.    1        4        2         3

    Ans: A

    4. Assertion (A): The circuit along which energy flows from producers to consumers; a one directional flow of chemical energy, ending with decompose.

    Reason (R): Heterotrophs are those organisms which cannot convert solar energy into food.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: B

    GK Questions and Answers on the Biodiversity and Legislation

    5. Which statement (s) is/are related to the food chain?

    A. Autotrophs are those organisms that convert solar energy into chemical energy.

    B. Tertiary consumers are those that eat the flesh of secondary consumers.

    C. Both A & B

    D. Only A

    Ans: C

    6. Assertion (A): Ecological succession occurs when older communities of plants and animal are replaced by newer communities.

    Reason (R): The natural process of replacement of one vegetation community in a given habitat by the other vegetation community.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: A

    7.  Select the correct pair.

    A. Primary Consumers: Frogs

    B. Secondary Consumers:  Cows

    C. Tertiary Consumers: Vulture

    D. Saprophytes: Detritus

    Ans: C

    8. Which of the following statement is related to the Food Web?

    A. When the feeding relationships in a natural ecosystem become more complicated, the food chain becomes complicated.

    B. It is the sequence of energy transfer from, the lower levels to the upper or higher trophic levels.

    C. In all the ecosystems, the primary producers support the consumers-organisms that ingest other organisms as their food sources.

    D. All of the above

    Ans: A

    GK Questions and Answers on Environment Degradation and Management

    9. Assertion (A): The decomposers feed on detritus, or decaying organic matter, derived from all levels.

    Reason (R): At each level of energy flow in the food web, energy is lost to respiration.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: B

    10. Which of the following is/are the by-products of decomposers?

    A. Water

    B. Carbon Dioxide

    C. Phosphorous

    D. All of the above

    Ans: D

    In the above 10 GK Questions and Answers on Ecological Succession and Pyramid is a set of 10 Multiple Choice Questions that attune and equipped the readers as per the evolving nature of different competitive examinations.

    300+ GK Questions Answers on Environment & Ecology

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK