Search

Encephalitis (Chamki Fever): 10 GK Questions and Answers

As we know that encephalitis or acute encephalitis syndrome hit in the areas of Bihar due to which more than 100 children have lost their lives. What is encephalitis, what are the causative agents of encephalitis disease, its symptoms and treatments? Let us solve the quiz to know better about the disease encephalitis or acute encephalitis syndrome.
Jun 19, 2019 17:42 IST
10 GK Questions and Answers on Encephalitis or Chamki Fever

Encephalitis or Acute Encephalitis Syndrome (AES) is a rare disease which affects the central nervous system. It is also known as Chamki Fever in hindi language. In Bihar children suffering from this disease are mostly between 1-10 age groups. GK Questions and Answers on Encephalitis or Acute Encephalitis with the explanations are given below which will help you to understand more about encephalitis or AES disease.

1. Which of the following statement is not correct for Japanese Encephalitis (JE)?
A. Japanese Encephalitis is a bacteria-borne disease.
B. Japanese Encephalitis is a mosquito-borne flavivirus.
C. In 1871, the first case of Japanese Encephalitis was seen in Japan.
D. Japanese Encephalitis belongs to same genus as dengue, yellow fever and West Nile Viruses.
Ans. A
Explanation:
Japanese Encephalitis is not a bacteria-borne disease but a mosquito-borne flavivirus and belongs to the same genus as dengue, yellow fever and West Nile viruses. It primarily affects children.

2.  What is Encephalitis?
A.  An inflammation in brain.
B. It causes swelling or irritation in brain.
C. It is also known as Chamki Fever.
D. All the above
Ans. D
Explanation:
Encephalitis is a disease which causes an inflammation in the brain. Due to which swelling or irritation occurs in the brain. It is a rare disease and is also known as acute viral encephalitis, aseptic encephalitis and Chamki Fever.

3. What causes Encephalitis or Acute Encephalitis Syndrome (AES)?
A. Inflammation caused by an infection in the brain.
B. The main causative agents of this disease are the viruses.
C. Both A and B
D. only B
Ans. C
Explanation:
Encephalitis or Acute Encephalitis Syndrome is caused by an infection invading the brain or through the immune system attacking the brain. And the main causative agents of AES are the viruses like herpes virus, Japanese encephalitis etc.

4. What are the symptoms of Encephalitis or Acute Encephalitis Syndrome?
A. High fever
B. Vomiting
C. Confusion
D. All the above
Ans. D
Explanation:
The symptoms of Encephalitis or AES are: High Fever vomiting, headache, sensitivity to light, confusion, stiff neck and back, nausea, personality changes, in severe cases seizures, paralysis and coma etc.

5. Who is affected from Encephalitis or Acute Encephalitis Syndrome?
A. Children below age 15 years.
B. Gangetic plain areas in India.
C. Only A
D. Both A and B
Ans. D
Explanation:
Encephalitis or AES basically affects the population below 15 years. Also, Japanese encephalitis virus has its endemic zones along the Gangetic plain like states of eastern UP, West Bengal, Bihar, UP, Assam and parts of Tamil Nadu.

10 interesting facts about Human Brain

6. Which of the following statement is true regarding Acute Encephalitis Syndrome (AES)?
A. AES is linked to children eating unripe litchi fruit on an empty stomach.
B. Toxin hypoglycin A and MPCG are present in an unripe fruit which cause vomiting.
C. These toxin cause sudden high fever and seizures and affect especially malnourished children.
D. All the above
Ans. D
Explanation:
AES outbreaks in north and eastern parts of India and is linked to children eating unripe litchi fruit on an empty stomach. Toxins hypoglycin A and MCPG are present in an unripe fruit which causes vomiting if ingested in large quantities. These toxins also cause sudden high fever and seizures and require immediate treatment mainly malnourished children.

7. Different types of encephalitis are:
A. Primary encephalitis
B. Secondary encephalitis
C. Tertiary encephalitis
D. Only A and B
Ans. D
Explanation:
There are mainly two types of encephalitis namely Primary and secondary. Primary encephalitis results from viral infection of the brain and spinal cord. Whereas secondary encephalitis develops as a complication of a viral infection or reactivation of a latent virus. Viruses become reactive when the immune system is suppressed by other conditions.

8. Treatments given to encephalitis or AES patients are:
A. Corticosteroids
B. Mechanical ventilation
C. Anticonvulsants
D. All the above
Ans. D
Explanation:
Treatment of encephalitis basically focuses on the symptoms. Corticosteroids may be given to reduce the brain's inflammation. If symptoms of patients are severe then they may need mechanical ventilation to help them breathe. Anticonvulsants are also sometimes given to the patients who have seizures.

9. What can be the main cause of the death of children in Bihar suffering from encephalitis or AES?
A. By eating unripe lichees.
B. By eating unripe apple.
C. By eating unripe banana.
D. None of the above
Ans D
Explanation:
In Bihar, Muzzaffarpur malnourished children ate raw lichees and did not have a proper meal after eating it. Due to which blood sugar level fall and some children went to coma right away.

10. In Bihar, the most affected children suffering from AES or encephalitis are:
A. Poor
B. Malnourished children
C. Below age 5
D. Only A and B
Ans. D
Explanation:
In Muzzaffarpur, Bihar, the most affected children from encephalitis or AES are poor belongs to socioeconomic backgrounds. According to the study if children have taken proper diet then they may not suffer from this disease.

So, these are the questions and answers with explanations about the disease encephalitis or acute encephalitis syndrome.

What is West Nile Fever?

15 Unknown facts about Viruses