Search

GK Questions and Answers on Everyday Science

There are many things that go on in daily life and can be attributed to scientific practices. It is also important for us to recognize the science that is all around. With the help of soaps we remove dirt and dust from our hand before cooking food or eating. Have you ever thought what make soap to clean our hands, how germs are eliminated etc. This is nothing but the science which we use every day. These questions will tell you different types of scientific activities which we use daily and will also be helpful for various exams.
Nov 27, 2018 14:40 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Questions and Answers on Everyday Science
GK Questions and Answers on Everyday Science

There are many things that go on in daily life and can be attributed to scientific practices. It is also important for us to recognize the science that is all around. Like for an example formation of curd from milk, baking bread in the oven due to high temperature the physical properties of dough changes and bread is baked.

With the help of soaps we remove dirt and dust from our hand before cooking food or eating. Have you ever thought what makes soap to clean our hands, how germs are eliminated, etc. This is nothing but the science which we use every day. In our daily routine work some or the other way science is hidden and works for us. These questions will tell you different types of scientific activities which we use daily and will also be helpful for various exams.

1.Which one of the following waves are used by the common TV remote control?

A.Radio waves

B.Lasers

C.Infrared waves

D.Ultrasonic waves

Ans. C

2.Given bellow are the psychological manifestations of noise pollution.

(i)Constriction of blood vessels

(ii)Increase in the rate of heart beat

(iii)Digestive spasms

(iv)Dilation of pupil of the eye

Select the correct options

A.(i) and (ii) are correct

B.(i) and (iii) are correct

C.(ii) and (iv) are correct

D.(i), (ii), (iii) and (iv) are correct

Ans. D

3.Which gas is safe and an effective extinguisher for all confined fires?

A.Nitrogen dioxide

B.Carbon dioxide

C.Sulphur dioxide

D.Nitrous Oxide

Ans. B

4.Which one of the following statements is incorrect about laser?

A.It is a technique for producing intense beams of light, ultraviolet or infrared radiation of different wavelength.

B.Even in diamond laser beam can drill a hole.

C.A variety of lasers have been made from solids like the ruby crystal and semi conducting materials, liquids and gases.

D.All waves in laser, travel in phase.

Ans. A

5.Which one of the following elements the drum of a Photostat machine is made up of:

A.Aluminium

B.Selenium

C.Barium

D.Caesium

Ans. B

GK Questions and Answers on the classification of matter

6.If we say the child has an IQ of 100, what does this means?

A.The performance of the child is below average.

B.The performance of the child is above average.

C.The mental age of the child is equal to his actual age.

D.The performance of the child cannot be better.

Ans.  C

7.Which bacteria is responsible for the formation of curd?

A.Lactic acid bacteria

B.Lactobacillus Acidophillus

C.Lactobacillus aureus

D.Bacillus radicicola

Ans. B

8.Which one of the following bacteria present in the soil produces a peculiar smell if it rains on perched soil?

A.Streptomycetes

B.Staphymycetes

C.Diplomycetes

D.Micrococcus

Ans. A

9.In poorly ventilated buildings which one of the following inert gases can be accumulated?

A.Helium

B.Neon

C.Argon

D.Radon

Ans. D

10.Honey is sweeter than cane sugar or corn syrup. Which one of the following carbon sugars is responsible for this?

A.Dextrose

B.Levulose

C.Sucrose

D.Fructose

Ans. B

GK Questions and Answers on Modern-day Technology

Image Source: www.google.co.in