Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Green Electricity and Ecological Debt

22-AUG-2017 16:00

    The solar-energy, wind energy, hydro-power, tidal waves energy, geothermal energy, biomass-gas and landfill gas are known as ‘Green Electricity’. Whereas the concept of Ecological debt encompasses the social and environmental impacts suffer mainly by the developing countries as well as the intensive exploitation of natural resources to support production and consumption patterns of the rich developed countries. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on Green Electricity and Ecological Debt for concretising the reading of GK.

    Green Electricity and Ecological Debt

    Source: thumb9.shutterstock.com

    1. Consider the following statement (s) related to the Solar Energy or Photovoltaic Energy

    I. Photovoltaics (PV) is a term which covers the conversion of light into electricity using semiconducting materials that exhibit the photovoltaic effect, a phenomenon studied in physics, photochemistry, and electrochemistry.

    II. The PV effect was observed as early as 1839 by Alexandre Edmund Becquerel, and was the subject of scientific inquiry through the early twentieth century.

    Select the correct code:

    A.  Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    2. Consider the following statement (s) related to the Hydropower or water power

    I.  The first commercial hydroelectric power plant was built at Niagara Falls in 1879 and in 1881, street lamps in the city of Niagara Falls were powered by hydropower.

    II. In India, water wheels and watermills were built, possibly as early as the 4th century BC.

    Select the correct code:

    A.  Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    GK Question and Answers on the Climatic Regions of the World

    3. ----------- is the leading geothermal producing country of the world, followed by New Zealand.

    A. Iceland

    B. USA

    C. Germany

    D. France

    Ans: A

    4. Consider the following statement (s) related to the Ecological debt

    I. It is the level of resource consumption and waste discharge by a population in excess of locally sustainable natural production and assimilative capacity.

    II. The notion of ecological debt focuses on this disequilibrium: the majority who over-exploit the global commons (rich countries) owe an ecological debt to those in possession of resources (poor countries).

    Select the correct code:

    A.  Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    GK Questions and Answers on Ecological Succession and Pyramid

    5. In which year the idea of a Debt Treaty was proposed?

    A. 1990

    B. 1991

    C. 1992

    D. 1993

    Ans: C

    6. Which of the following statement (s) is/are correct about Geothermal Energy?

    I. It generated at the occurrence of spring and neap tides.

    II. It can be captured and in a gas turbine to produce electricity.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the Biodiversity and Legislation

    7. When the first international organization of oceanography was created as the International Council for the Exploration of the Sea?

    A. 1902

    B. 1903

    C. 1904

    D. 1905

    Ans: A

    8. What is/are the reason for the ecological debt?

    A. Exports of raw materials and other products from relatively poor countries or regions being sold at prices which do not include compensation for local or global externalities.

    B. Rich countries or regions making disproportionate use of environmental space or services without payment (for instance, to dump carbon dioxide).

    B. Only A

    C. Only B

    D. Both A & B

    Ans: D

    GK Questions and Answers on Earth's Hydrosphere (Geography)

    8. Which of the following statement is the correct definition of tidal wave?

    I. A tidal wave is a shallow water wave caused by the gravitational interactions between the Sun, Moon, and Earth.

    II. Waves hit the shore at an angle, pick up sediment (sand) on the shore and carry it down the beach at an angle (this is called swash).

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    9. Which of the following are the components Nuclear Energy?

    A. Uranium and Thorium

    B. Hydrogen and Methane

    C. Methane and Uranium

    D. Thorium and Sodium

    Ans: A

    10. Consider the following statement (s) is/are related to the Cartagena Protocol on Bio-safety?

    I. It is an international agreement on bio-safety as a supplement to the Convention on Biological Diversity effective since 2003.

    II. Bio-safety Protocol seeks to protect biological diversity from the potential risks posed by genetically modified organisms resulting from modern biotechnology.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    In the above 10 GK Questions and Answers on Green Electricity and Ecological Debt will enhance the reading of GK.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK