Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Indian Polity Set 10

15-OCT-2016 10:11

    As per the requirement of the aspirants of IAS/PCS/SSC/CDS/Banking, we made this quiz of 10 MCQs with answers on Indian polity. This quiz meets the standard of some of the toughest exams of India. We hope it will help all the aspirants.

    1. Which part of the constitution describes the financial relations between Centre and States?

    (A) Part X

    (B) Part XI

    (C) Part XIII

    (D) Part XII

    Ans. B

    2. Zero Hour in the Parliamentary system has been derived from:-

    (A) South Africa

    (B) America

    (C) Japan

    (D) India

    Ans. D

    3. Which constitutional amendment increased the number of members of Lok Sabha from 525 to 545?

    (A) 31st

    (B) 32 nd

    (C) 42 nd

    (D) 52 nd

    Ans. A

    4. To preserve the language, script and culture of Minorities is enshrined in which of the following Article?

    (A) 14

    (B) 22

    (C) 29

    (D) 28

    Ans. C

    5. Which of the following is not correctly matched?

    (A) To curb Human Trafficking and Child labour: Art. 24

    (B) Protection against unlawful detention: Art. 22

    (C) Right to Primary Education: Art. 21A

    (D) Equality in Employment: Art. 16

    Ans. A

    6. The provisions related to National Languages for governance can be amended by:

    (A) At least 2/3rd majority

    (B) At least 1/3rd majority

    (C) At least 3/4th majority

    (D) Simple majority

    Ans. D

    7. Which of the following statements is incorrect with regard to Directive Principles of State policy?

    (A) They have been mentioned in Article 36 to Article 51.

    (B) They are meant to establish social and financial democracy in India

    (C) On breach of DPSP's one can go to courts for their reinstatement

    (D) They are also known as social rights

    Ans. C

    8. The Tenth Schedule of the Constitution of India is related to:-

    (A) Panchayati raj reforms

    (B) Land reforms

    (C) Appointment of Ombudsman

    (D) Anti defection law

    Ans. D

    9. Which among the following can participate in the proceedings of either house of Parliament?

    (A) Chief Justice

    (B) Advocate General

    (C) Vice President

    (D) Attorney General

    Ans. D

    10. Parliament of India cannot make laws related to subjects mentioned in the State List unless:-

    1. Presidents directs for the same

    2. If Rajya Sabha passes a resolution that this is in national interest

    3. If the Legislative assembly proves that this is legislative necessity

    4. When there is national emergency

    Choose the correct option?

    (A) 2,3,4

    (B) 1,2,3

    (C) 2,4

    (D) 1,2

    Ans. A

    Quiz on Indian Polity

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on