Search

GK Questions and Answers on Modern-day Technology

Modern-day Technology is an advancement of old technology and the impact of this technology in modern life is immeasurable. It simplifies life in so many ways like in the form of electronic devices, etc. This article consists of Question and Answers on Modern-day technology which not only enhance your knowledge, but also help in the preparation of exams.
Nov 9, 2018 09:36 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Questions and Answers on Modern-day Technology
GK Questions and Answers on Modern-day Technology

Modern-day Technology is an advancement of old technology and the impact of this technology in modern life is immeasurable. We use technology on a daily basis to accomplish specific tasks or interests and it increases the human capabilities too. This article deals with some Questions and Answers on Modern-day technology which not only enhance your knowledge, but also help in the preparation of exams.

1. Which one of the following statement is correct?

A. Analogue computers rely on single atomic particles as units for information storage.

B. Digital computers process information which is essentially binary or two-state form.

C. Supercomputers have the processing speed of one teraflops or more.

D. Simputers made in India have multilingual support and handwriting recognition ability.

Ans:  A

2. Which one of the following does not belong to Long Term Evolution (LTE) technology?

A. It increases the spectral efficiency.

B. It increases latency

C. It reduces the cost of transmission.

D. Downlink and uplink data rates are increased by it.

Ans:  B

World's First commercial flying Car is now available

3. Consider the following statements and select the correct answer from   the code given below:

(i) The Blue Brain Project is an attempt to create a synthetic brain by reverse engineering the mammalian brain down to the molecular level.

(ii) In May 2005 the Brain and Mind Institute discovered this project.

Code:

A. Both (i) and (ii) are correct

B. Only (i) is correct

C. Only (ii) is correct

D. Both (i) and (ii) are incorrect

Ans:  B

4.Titanium Oxide is used for which of the following purpose?

A. Data Storage

B. Face powder

C. White Paint

D. All of the above

Ans:  D

5. Below gases and their main components are given. Select the incorrect pair among the following?

A. Natural Gas – Methane

B. Liquid Petroleum Gas – Butane and Isobutane

C. Compressed Natural Gas – Methane

D. Producer Gas – Carbon monoxide and hydrogen

Ans:  D

What is Green Muffler and how it is related with pollution

6. Which one of the following statements is incorrect about the different generations of mobile communications?

A. Only one subscriber at any given time is assigned a channel in the first generation (1G).

B. In second generation (2G) mobile communication, 5 MHz multi-carrier system is used.

C. For third generation (3G) voice call and data is an important feature.

D. Global roaming across multiple networks and multimedia is provided to users anytime and anywhere at a much higher speed in Fourth generation (4G) mobile communication.

Ans:  B

7. Which metal is used by the jewellers to make gold and platinum ornaments heavier?

A. Rhodium

B. Iridium

C. Erbium

D. Thorium

Ans:  B

8. Choose the correct statement about Plasmonics?

A. It is a chemical analysis of blood plasma.

B. It is study of sound in a plasmonic medium.

C. It deals with propagation, manipulation and localization of light at the nanoscale.

D. It is the study of gaseous plasma in space.

Ans:   C

National Science Day a discovery of Raman Effect

9. Select the incorrect statement about gene therapy?

A. Gene Therapy is only for hereditary disorders.

B. Researchers in Britain have successfully treated patients suffering from blood-clotting via gene therapy.

C. The future generation of patient would not have the deformities like the one for which the patient was treated.

D. In gene therapy faulty gene is replaced.

Ans:  C

10.Which one of the following gases are released from the ground, minutes or hours before an earthquake is about to strike?

A. Xenon

B. Argon

C. Helium

D. Radon

Ans:  D

15 amazing Science facts that will blow your mind!

Image Source: www.cliparts.co.com