Search

GK Questions and Answers on Narendra Modi

Narendra Modi is the current prime Minister of India and a member of parliament from Varanasi Constituency. He is a member of Bharatiya Janta Party (BJP) and Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS). He is the first Prime Minister of India who was born in 'Independent India'. He is considered as a master strategist for his party. Find out more about the famous down to earth personality, Narendra Modi, his passion, schemes, books written by him etc. in the form of Quiz.
Jun 19, 2019 10:31 IST
GK Questions and Answers on Narendra Modi

Narendra Modi was born to a grocer family in Gujarat. When he was teenager, his struggle started, he along with his brother, used to run a tea stall near a railway station in Ahmedabad. He did his schooling and due to his firm determination and passion he is the current Prime Minister of India. He is strength and motivation for everyone. He consistently strives for better future of India. Let us solve some interesting questions about such a renowned personality Narendra Modi.

1. When and at which place Narendra Modi was born?
A. 17 September, 1950, Mehsana district, Gujarat
B. 12 November, 1949, botad district, Ahmedabad
C. 19 September, 1950, Aravalli district, Gujarat
D. 17 October, 1951, Morbi district, Gujarat
Ans. A
Explanation:
Narendra Modi was was born on 17 September, 1950 to Damodardas Mulchand Modi and Heeraben Modi in a town Vadnagar in Mehsana district of Gujarat.

2. How much financial assistance to Odisha was announced by PM Narendra Modi in May 2019?
A. 500 crore
B. 700 crore
C. 1000 crore
D. 1100 crore
Ans. C
Explanation:
PM Narendra Modi announced Rs 1000 crore financial assistance to Odisha. Before the cyclone, he declared around 381 crore rupees assistance in advance.

3. Narendra Modi served as the Chief Minister of Gujarat from....
A. 2001 - 2010
B. 2001 - 2013
C. 2001 - 2014
D. 2001 - 2015
Ans. C
Explanation:
Narendra Modi is the longest serving Chief Minister of BJP in Gujarat. He had served twelve and a half years from 2001 to 2014.

4. Which of the following books is/are written by Narendra Modi?
A. Premtirth
B. Social Harmony
C. Samajik Samrasta
D. All the above
Ans. D
Explanation:
Some of the books written by Narendra Modi are Exam Warriors in English and Hindi, A journey: Poems by Narendra Modi,  Jyotipunj in English and Hindi, Premtirth, Social Harmony, Samajik Samrasta etc.

5. Which of the following scheme is not launched by Narendra Modi?
A. Mudra Bank Yojana
B. Garib Kalyan Yojana
C. Balika Samriddhi Yojana
D. Make in India
Ans. C
Explanation:
Narendra Modi has launched lots of schemes some of them are Swachch Bharat Mission, Mudra Bank Yojana, Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana, Sansad Adarsh Gram Yojana, Make in India, Garib Kalyan Yojana, E-basta, Sukanya Samriddhi Yojana, Padhe Bharat Badhe Bharat, Pradhan Mantri Krishi Sinchai etc. Balika Samriddhi Yojana is not the correct yojana that was launched by our PM, it was Sukanya Samriddhi Yojana.

4 different ways to contact Prime Minister Office (PMO) of India

6. Name a book dedicated to Narendra Modi written by Kingshuk Nag?
A. The NaMo Story: A Political Life
B. Narendrayan: Story of Narendra Modi
C. The Man of the Moment
D. Modi: Common Man's PM
Ans. A
Explanation:
The NaMo Story: A Political Life by Kingshuk Nag. In this book Narendra Modi journey from tea vendor's son to the CM of Guajarat is given.

7. In the Forbes World's Most Powerful People list 2018, Narendra Modi's rank was...
A. 8
B. 9
C. 10
D. 11
Ans. B
Explanation:
He ranked 9th in Forbes World's Most Powerful People list 2018.

8. At which place in the world, Narendra Modi wax statue was unveiled in a museum?
A. Canada
B. London
C. Afghanistan
D. Saudi Arabia
Ans. B
Explanation:
In 2016, a wax statue of Modi was unveiled at Madame Tussaud Wax Museum in London.

9. Which of the following quotations is/are written by Narendra Modi?
A. Let Work itself be the ambition.
B. Don't dream to be something but rather dream to do something great.
C. Each one of us has a natural instinct to rise, like a flame of the lamp. Let’s nurture this instinct.
D. All of the above
Ans. D
Explanation:
Narendra Modi one of the hobbies is to write books, quotations etc. All the quotations mentioned above are written by Narendra Modi.

10. When did Narendra Modi joined Bharatiya Janta Party (BJP)?
A. 1987
B. 1990
C. 1992
D. 1995
Ans. A
Explanation: In 1987, he joined the BJP and a year later he was made the general secretary of the Gujarat branch of the party.

Hope, you liked the quiz on our Prime Minister Narendra Modi!

What is in the briefcase of India's PM Bodyguards?

Do you know the security arrangements of the Prime Minister of India?