GK Questions and Answers on Natural Hazards & Disaster Management

28-AUG-2017 16:23

    Environmental hazards are an important area of physical geography in which the geographers and the geomorphologists are increasingly concentrating and probing. Man has always been subject to natural disasters over which he has little or no control. Volcanic eruptions, earthquakes, tsunami, landslides, cyclones, tornadoes, hurricanes, cyclones, storm surges, floods, drought, blizzards, epidemics and famine are listed in an environmental hazard. Disaster Managements is all about saving lives of disaster victims and to bring them back into mainstream. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on Natural Hazard & Disaster Management which is very useful for the preparation of competitive examinations like UPSC-prelims, SSC, State Services, NDA, CDS, and Railways etc.

    Disaster management

    Source: mincom.gov.az

    1. Which of the following is not part of geological disaster?

    A. Volcanoes

    B. Earthquakes

    C. Tsunami

    D. Sea Surge

    Ans: D

    2. What is the rank of India in the world for natural disasters after China as per UNISDR?

    A. Third

    B. Second

    C. Seventh

    D. Eighth

    Ans: B

    GK Questions and Answers on Green Electricity and Ecological Debt

    3. What is the reason for volcanic eruption?

    A. Movement and splitting of the major and minor plates of the Earth

    B. Origin of magma because of lowering of melting point inside the Earth caused by reduction in the pressure due to the splitting of plates and their movements in opposite directions.

    C.  Only A

    D.  Both A & B

    Ans: D

    4. Which of the following types of volcanic eruptions associated with Lacroix?

    A. Hawaii Eruption

    B. Strombolian Eruption

    C. Vulcanian

    D. All of the above

    Ans: D

    GK Questions and Answers on Oceanography and Coral Bleaching

    5. The volcanic eruption in Iceland falls under which volcanic belt in the World?

    A. Belts of Convergent boundaries

    B. Divergent Plate Boundaries

    C. Hot Spots

    D. None of the above

    Ans: B

    6. A geophysicist who studies earthquakes and the mechanical characteristics of the Earth is called ___________.

    A. Seismologist

    B. Geologist

    C. Geographer

    D. Archaeologist

    Ans: A

    GK Questions and Answers on Climatology and Climate Change

    7. Consider the following statement (s) is/are related to the strategy to combat earthquake disasters.

    I. Establishing earthquake monitoring centres for regular monitoring and fast dissemination of information among the people in the vulnerable areas.

    II. Modifying the house types and building designs in the vulnerable areas and discouraging contribution of high rise buildings, large industrial establishments and big urban centres in such areas.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    8. What causes Tsunami?

    A. Sudden vertical movement of the Earth

    B. Convergence of destructive plates in the ocean floor

    C. Explosive volcanic eruptions in the seas/oceans.

    D. All of the above

    Ans: D

    GK Questions and Answers on Lunar and Solar Eclipses

    9. Consider the following statement (s) is/are related to the characteristics of tsunami waves.

    I. Tsunamis are high energy sea waves caused mainly by the deep focus earthquakes of high magnitude.

    II. Preparing a vulnerability map of the country and dissemination of vulnerability risk information among the people.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    10. Consider the following statement (s) is/are related to the remedial steps to reduce the risk of life and properties by landslides..

    I. Mapping of landslide prone areas a7 construction of houses, felling of trees and grazing in landslide prone areas should be prohibited or restricted.

    II. Afforestation in the vulnerable areas is an effective way of durable landslides control.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    In the above 10 GK Questions and Answers on Natural Hazards & Disaster Management will concretised the reader of the readers.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK