GK Questions and Answers: NITI Aayog

The National Institution for Transforming India (NITI) Aayog, was formed on January 1, 2015. NITI Aayog is the premier policy ‘Think Tank’ of the Government of India. NITI Aayog established with the aim to achieve Sustainable Development Goals and to enhance cooperative federalism.
Jun 4, 2019 11:31 IST
    GK Quiz

    NITI Aayog is the premier policy ‘Think Tank’ of the government of India to foster cooperative federalism in the country through the bottom-up approach of the communication.

    In this set of GK questions and answers on the Indian Economy we have compiled 9 tough questions on the NITI Aayog. We hope that these questions will help the aspirants of different competitive exams.

    1. Who is the current CEO of the NITI Aayog?

    (a) Rajeev Kumar

    (b) Arvind Subramanyam

    (c) Amitabh Kant

    (d) Narendra Modi

    Ans. c

    Explanation: As on April 2019; Amitabh Kant is the current CEO of the NITI Aayog and Rajiv Kumar is the current Vice Chairman of the same.

    2. Which of the following statement is correct about the NITI Aayog?

    (a) NITI Aayog was Formed 25 January 2016

    (b) NITI Aayog comes under the Ministry of Commerce and Industry

    (c) The full form of NITI Aayog is National institute for Transforming India

    (d) The NITI Aayog is a policy think tank of the Government of India

    Ans. d

    Explanation: The NITI Aayog is a policy think tank of the Government of India. It replaced the Planning Commission.

    3.  When was NITI Aayog established?

    (a) 1 January 2015

    (b) 25 January 2016

    (c) 14 May 2014

    (d) 1 July 2015

    Ans. a

    Explanation: NITI Aayog established on 1 January 2015. Its full form is National institution for Transforming India.

    4. Which of the following statement is/are correct about the NITI Aayog?

    I. The aim of NITI Aayog is to achieve Sustainable Development Goals and to enhance cooperative federalism in the country.

    II. The Prime Minister of India is the ex officio Chairperson of the NITI Aayog

    III. There are 8 full time members in the NITI Aayog

    (a) Only II & III

    (b) Only II

    (c) Only I

    (d) Only I & II

    Ans. d

    Explanation: Full-time organizational framework composed of a Vice-Chairperson, 5 full-time members, 2 part-time members (from leading universities, research organizations and other relevant institutions in an ex-officio capacity). There are 4 ex-officio members of the Union Council of Ministers, a Chief Executive Officer (with the rank of Secretary to the Government of India) who looks after administration, and a secretariat.

    5. Who of the following is the part of Governing Council of NITI Aayog?

    (a) All Chief Ministers of the states

    (b) Chief Ministers of Delhi and Puducherry

    (c) Lieutenant Governor of Andaman & Nicobar Island

    (d) All of the above

    Ans. d

    Explanation:  All Chief Ministers of States (Delhi and Puducherry), Lieutenant Governor of Andaman & Nicobar Islands, and Special Invites are part of Governing Council of NITI Aayog.

    6. Which of the following is not the function of the NITI Aayog?

    (a) To evolve a shared vision of national development priorities sectors and strategies

    (b) To foster cooperative federalism

    (c) To give final approval to the Five Year Plans of India

    (d) To create a knowledge, innovation and entrepreneurial support system

    Ans. c

    Explanation: A final year is finally approved by the National Development Council (NDC). Twelfth five plans as the last five plan of India. So as of now NITI Aayog don’t have any role in five year plans.

    7. Which of the following district topped the rank of Aspirational district for the period of June 1, 2018, and October 31, 2018.

    (a) Virudhunagar (Tamil Nadu)

    (b) Mewat (Haryana)

    (c) Pakur (Jharkhand

    (d) Hailakandi (Assam)

    Ans. a

    Explanation: Virudhunagar (Tamil Nadu), Naupada (Odisha) and Sidharthnagar (Uttar Pradesh) have emerged as the top three districts in the ranking of aspirational districts by Niti Aayog for the period of June 1, 2018, and October 31, 2018.

    8. Which of the following is true about the Aspirational district initiative of NITI Aayog?

    (a)  Aspirational ranking of districts is based on 10 parameters

    (b) The first delta ranking for aspirational districts was released in June 2018.

    (c) The aspirational district programme was launched by Prime Minister Narendra Modi on January 5, 2016.

    (d) All of the above statements are true

    Ans. b

    Explanation: The Aspirational District Programme was launched by Prime Minister Narendra Modi on January 5, 2018 and released in June 2018.

    9. Which of the following is not matched correctly about NITI Aayog?

    (a) NITI Aayog head office: Delhi

    (b) Narendra Modi: Chairman

    (c) Parent Agency: Government of India

    (d) NITI Aayog replaced: National Development Council

    Ans. d

    Explanation: NITI Aayog replaced Planning Commission of India.

    Click here to solve more than 1000 GK Questions and Answers on Indian Economy

    Loading...

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Loading...
    Loading...