Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Nuclear Science

28-SEP-2017 17:28

    The study of atomic world is known as nuclear science. In this nuclear means the nucleus of an atom. Everything that surrounds us is made up of an atom. Therefore, atoms are indestructible and the smallest particle of a chemical element that can exist.  Nuclear Science is necessary to understand our universe, world and also ourselves at the atomic level. How atoms come together, how they interact with themselves and form molecules, how new materials are formed etc. is necessary to understand. This GK Quiz will provide the clarity about atom and nuclear science which will help in the preparation of examinations.

    GK Quiz on Nuclear science
    1. Name the moderator used in the nuclear reactor?
    A. Plutonium
    B. Thorium
    C. Graphite
    D. Berilium
    Ans. C
    2. Which isotope of Uranium has the capacity to sustain the chain reaction?

    A. U-230
    B. U-235
    C. U-245
    D. U-225
    Ans. B
    3. Which of the following countries have nuclear weapons?

    A. Libya
    B. Israel
    C. Both A and B
    D. Neither A nor B
    Ans. C
    4. Which of the following atomic particle have a least mass?

    A. Proton
    B. Electron
    C. Deuteron
    D. Neutron
    Ans. B

    Nuclear fission and nuclear fusion
    5. Which rays penetrates more?

    A. Alpha rays
    B. Beta rays
    C. Gamma rays
    D. None of the above
    Ans. C
    6. In which rays Mesons are found?

    A. Beta rays
    B. Gamma rays
    C. Cosmic rays
    D. Laser rays
    Ans. D
    7. Thermonuclear bomb works on the principle of:

    A. Fission
    B. Fusion
    C. Both A and B
    D. None of the above
    Ans. A
    8. What are isotopes?

    A. Elements having equal number of protons but different neutrons.
    B. Elements having equal number of neutrons but different protons.
    C. Elements having equal number of protons and neutrons.
    D. Elements having equal number of protons, neutrons and electrons.
    Ans. A
    9. During an atomic explosion, energy released is due to:

    A. Conversion of protons into neutrons.
    B. Conversion of chemical energy into heat energy.
    C. Conversion of mechanical energy into nuclear energy.
    D. Conversion of mass into energy.
    Ans. D
    10. Who demonstrated that mass of an atom is located in the nucleus?

    A. Bohr
    B. Thomson
    C. Rutherford
    D. Geiger-Marsden
    Ans. C

    Atomic Structure

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK