Search

GK Questions and Answers on Nuclear Science

Nuclear Science is necessary to understand our universe, world and also ourselves at the atomic level. How atoms come together, how they interact with themselves and form molecules, how new materials are formed etc. is necessary to understand. This GK Quiz will provide the clarity about atom and nuclear science which will help in the preparation of examinations.
Jul 1, 2019 16:35 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
What is nuclear science?
What is nuclear science?

The study of atomic world is known as nuclear science. In this nuclear means the nucleus of an atom. Everything that surrounds us is made up of an atom. Therefore, atoms are indestructible and the smallest particle of a chemical element that can exist.  

1. Name the moderator used in the nuclear reactor?
A. Plutonium
B. Thorium
C. Graphite
D. Berilium
Ans. C
2. Which isotope of Uranium has the capacity to sustain the chain reaction?

A. U-230
B. U-235
C. U-245
D. U-225
Ans. B
3. Which of the following countries have nuclear weapons?

A. Libya
B. Israel
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. C
4. Which of the following atomic particle have a least mass?

A. Proton
B. Electron
C. Deuteron
D. Neutron
Ans. B

Nuclear fission and nuclear fusion
5. Which rays penetrates more?

A. Alpha rays
B. Beta rays
C. Gamma rays
D. None of the above
Ans. C
6. In which rays Mesons are found?

A. Beta rays
B. Gamma rays
C. Cosmic rays
D. Laser rays
Ans. D
7. Thermonuclear bomb works on the principle of:

A. Fission
B. Fusion
C. Both A and B
D. None of the above
Ans. A
8. What are isotopes?

A. Elements having equal number of protons but different neutrons.
B. Elements having equal number of neutrons but different protons.
C. Elements having equal number of protons and neutrons.
D. Elements having equal number of protons, neutrons and electrons.
Ans. A
9. During an atomic explosion, energy released is due to:

A. Conversion of protons into neutrons.
B. Conversion of chemical energy into heat energy.
C. Conversion of mechanical energy into nuclear energy.
D. Conversion of mass into energy.
Ans. D
10. Who demonstrated that mass of an atom is located in the nucleus?

A. Bohr
B. Thomson
C. Rutherford
D. Geiger-Marsden
Ans. C

Atomic Structure