Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Oceanography and Coral Bleaching

21-AUG-2017 12:44

    Oceanography is that branch of science dealing with physical and biological aspects of the oceans where as Coral bleaching occurs when coral polyps expel algae that lives inside their tissues. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on Oceanography and Coral Bleaching for concretising the reading of GK.

    Oceanography and Coral Bleaching

    1. Consider the following statement (s) related to the Oceanography

    I. It is an Earth science covering a wide range of topics, including ecosystem dynamics; ocean currents, waves, and geophysical fluid dynamics; plate tectonics and the geology of the sea floor; and fluxes of various chemical substances and physical properties within the ocean and across its boundaries.

    II. HMS Challenger undertook the first global marine research expedition in 1872.

    Select the correct code:

    A.  Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    2. Consider the following statement (s) related to the Coral Bleaching

    I.  Bleaching causes corals to turn white or pale, because loss of pigment allows the limestone skeleton to become visible through transparent tissues.

    II. Zooxanthellae provide reef corals most of their carbon, limestone depositing ability, and colour.

    Select the correct code:

    A.  Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    GK Question and Answers on the Climatic Regions of the World

    3. Ocean acidification describes the decrease in ocean pH that is caused by ---------- emissions into the atmosphere.

    A. anthropogenic carbon dioxide (CO2)

    B. methane,

    C. nitrous oxide

    D. ozone

    Ans: A

    4. Consider the following statement (s) related to the Ocean acidification

    I. It is a term used to describe the changes in the chemistry of the world's seas, primarily as a result of burning fossil fuels.

    II. The CO2 in the water, which leads to the formation of carbonic acid, has caused the pH of surface oceans to fall by 0.1 units, and it is projected to fall a further 0.3-0.4 pH units by the end of the century.

    Select the correct code:

    A.  Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    GK Questions and Answers on Ecological Succession and Pyramid

    5. Who is the father of modern oceanography?

    A. Aristotle

    B. Dave Dwyer

    C. Psalm Eight

    D. Matthew Maury

    Ans: D

    6. Which of the following statement (s) is/are correct about Ocean heat content?

    I. It refers to the heat stored in the ocean.

    II. The changes in the ocean heat play an important role in sea level rise, because of thermal expansion.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the Biodiversity and Legislation

    7. When the first international organization of oceanography was created as the International Council for the Exploration of the Sea?

    A. 1902

    B. 1903

    C. 1904

    D. 1905

    Ans: A

     

    8. Consider the following statement (s) is/are related to the Wave action and long-shore drift?

    I. The effect that waves have depends on their strength. Strong waves, also called destructive waves, occur on high-energy beaches and are typical of winter.

    II. Long-shore drift occurs because waves hit the shore at an angle, pick up sediment (sand) on the shore and carry it down the beach at an angle (this is called swash).

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    GK Questions and Answers on Earth's Hydrosphere (Geography)

    9. Which of the following is/are correct about Atmospheric processes?

    A. Onshore winds blowing "up" the beach pick up sand and move it up the beach to form sand dunes.

    B. Rain hits the shore and erodes rocks, and carries weathered material to the shoreline to form beaches.

    C. Warm weather can encourage biological processes to occur more rapidly. In tropical areas some plants and animals protect stones from weathering, while other plants and animals actually eat away at the rocks.

    D. All of the above

    Ans: D

    10. Who among the following coined the term oceanography?

    A. Sir John Murray

    B. Fort Ricasoli

    C. Herodatus

    D. Carl Ritter

    Ans: A

    In the above 10 GK Questions and Answers on Oceanography and Coral Bleaching will enhance the reading of GK.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK