Search

GK Questions and Answers on Plant Diseases

Plant diseases are caused due to fungus, virus, and bacteria. Some abiotic factors are also responsible for causing diseases in the plants. This article deals with various diseases of plants, its signs and symptoms and causal organism in the form of questions and answers.
Oct 24, 2019 10:44 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Quiz on Plant Diseases
GK Quiz on Plant Diseases

Plants are important for our life. Most of the diseases in plants are caused by the fungus and rest due to bacteria and virus. Some diseases in plants are classified as abiotic or diseases that are non-infectious and include damage from air pollution, deficiency of nutrients, grow under less than optimal conditions etc. Symptoms of plant disease may include change in colour, shape and function of plant in responds to the pathogen, colour of the leaves fades away or some patch appears on the leaves of the plant etc. 

1. Which disease of plant is known as ring disease?
A. Citrus Canker
B. Black arm of cotton
C. Wilt of Potato
D. None of the above
Ans. C
Explanation: Wilt of Potato is a disease of plant caused by the bacteria. It is also known as ring disease because brown ring is formed on the xylem.
2. Name the disease of plant in which large yellow spot appears on the leaves?
A. Bacterial Blight
B. Bacterial Spot
C. Aphids
D. Botrytis
Ans. A
Explanation: In Bacterial Blight disease of plant large yellow spots appear on leaves that eventually turn brown.
3. Bunchy top of banana plant disease is caused due to:
A. Bacteria
B. Fungus
C. Virus
D. None of the above
Ans. C
Explanation: Bunchy top of Banana disease of plant is caused due to virus. In this disease plant becomes dwarf and all the leaves get accumulated.
4. Name a disease of plant in which dark to light brown rot forms around wounded plant tissue?
A. Gray Mold
B. Citrus Canker
C. Spider Mites
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Gray Mold disease of plant is also known as Botrytis. It is caused due to dying or wounded parts of plants like leaves and petals.
5. In which disease of plant white mildew appears typically on underside of leaves?
A. Cylindrocladium
B. Angular leaf Spot
C. Downy Mildew
D. Black arm of Cotton
Ans. C
Explanation: Downy Mildew plant disease is caused due to prolonged wetness. In this disease white mildew appears typically on underside of leaves.

What is Nastic movement in plants?
6. Bacterial blight of Rice disease of plant is caused due to which bacteria?
A. Pseudomonas bacteria
B. Xanthomonas citri bacteria
C. Xanthomonas oryzae bacteria
D. None of the above
Ans. C
Explanation: Bacterial blight of Rice disease of plant is caused due to Xanthomonas oryzae bacteria. In this disease vascular bundles get blocked due to bacterial growth.
7. In which of the following diseases of plant chlorophyll of the leaves get destroyed and leaves get shrinked?
A. Mosaic disease of tobacco
B. Citrus Canker
C. Tundu disease of wheat
D. Rhizoctonia
Ans. A
Explanation: In Mosaic disease of tobacco leaves get shrinked and become small.  Even chlorophyll of the leaves gets destroyed.
8. Name the disease of plant in which leaves, branches, fruits all are affected?
A. Spider Mites
B. Mealybugs
C. Aphids
D. Citrus Canker
Ans. D
Explanation: This disease of plant is originated in China. Leaves, branches, fruits all are affected by this disease.
9. Name a disease of plant in which fine webbing occurs on undersides of the leaves?
A. Spider Mites
B. Anthracnose
C. Mealybugs
D. Rhizoctonia
Ans. A
Explanation: Spider Mites disease of plant fine webbing occurs on undersides of the leaves.
10. In which disease of plant stem rot at soil line with brown to red lesions?
A. Rhizoctonia
B. Angular leaf Spot
C. Bacterial Blight
D. Bacterial Spot
Ans. A
Explanation: In Rhizoctonia disease plant stem rot at soil line with brown to red lesions.
From the above article we have learnt various diseases of plants, causal organisms and their symptoms.

Why Lichens are important for environment?