GK Questions and Answers on Satellites of India

As technology is advancing day by day India is successfully launching satellites into space with various purposes. Recently, India accomplished Mission Shakti and also in April 2019 launched EMISAT satellite. Let us study about various satellites, their full form, launch date, launch vehicle etc. through this article in the form of questions and answers.
Apr 17, 2019 16:59 IST
    GK Questions and Answers on Satellites of India

    Satellite is a celestial or an artificial body that orbit around the earth, moon or any other planet. For example Earth is a satellite as it orbits the sun, moon is also a satellite as it orbits Earth. Therefore, they are natural satellites. There are several artificial satellites or man-made satellites that orbit Earth. Some help in predicting weather, some take pictures of our solar system etc.

    1. Name India's first satellite and when it was launched?

    A. Bhaskara, 7June, 1979

    B. Aryabhatta, 19 April, 1975

    C. Rohini, 25 APril, 1975

    D. INSAT, 10 April, 1978

    Ans. B

    Explanation: Aryabhatta was India's first satellite launched on 19 April, 1975. It was an active technological experience in building and operating a satellite system at that time.

    2. Which satellite is known as Earth observation satellite that was launched on 5 May, 2005?

    A. HAMSAT

    B. CARTOSAT-1

    C. INSAT-4A

    D. RESOURCESAT-1

    Ans. B

    Explanation: CARTOSAT-1 was launched on 5 May, 2005 by PSLV-C6 and is known as Earth observation satellite. It provides stereographic in-orbit images with a 2.5 meter

    resolution.

    3.  India's first pico-satellite?

    A. GSAT-4

    B. INSAT

    C. StudSat

    D. ANUSAT

    Ans. C

    Explanation: StudSat is first Indian pico-satellite which weighs less than 1 kg. It was launched on 12 July, 2010 by PSLV-C15.

    4. Name a space weapon which is designed to destroy or incapacitate satellites for strategic military purposes?

    A. IRS

    B. HAMSAT

    C. ASAT

    D. SARAL

    Ans. C

    Explanation: Anti-satellite weapon or ASAT is a space weapon which is designed to destroy or incapacitate satellites for strategic military purposes

    5. What is the full form of IRNSS-1B satellite and when it was launched?

    A. Indian Regional Network Satellite, 5 January, 2014

    B. Indian Regional Navigation Satellite System, 4 April, 2014

    C. Indian Reterological Navigation Satellite, 8 April, 2014

    D. None of the above

    Ans. B

    Explanation: The full form of IRNSS is Indian Regional Navigation Satellite System which was launched on 4 April, 2014 and let us tell you that it is the second satellite in the Indian

    Regional Navigation Satellite System.

    10 Unknown facts about EMISAT Satellite

    6. Which satellite is dedicated as India's first multi wavelength space observatory?

    A. Astrosat

    B. SRMSAT

    C. SARAL

    D. Jugnu

    Ans. A

    Explanation: Astrosat is India’s first dedicated multi wavelength space Observatory.It was launched on 28 September, 2015.

    7. The Mars Orbiter Mission informally known as

    A. Mangalyan

    B. Gaganyan

    C. Prithviyan

    D. None of the above

    Ans. A

    Explanation: Mars Orbiter Mission (MOM) informally known as Mangalyan and is India's first Mars orbiter. It was launched on 5 November, 2013.

    8. The electronic intelligence satellite EMISAT is launched on

    A. 21 March, 2019

    B. 28 March, 2019

    C. 31 March, 2019

    D. 1 April, 2019

    Ans. D

    Explanation: The electronic intelligence satellite EMISAT is launched on 1 April, 2019.

    9. Which satellite was developed by India and France?

    A. Jugnu

    B. SRMSAT

    C. Megha-Tropiques

    D. Youthsat

    Ans. C

    Explanation: Megha-Tropiques satellite was developed by India and France. It was launched on 12 October, 2011 by PSLV-C18.

    10. For which purpose SCATSAT-1 satellite was launched on 1 September, 2016 ?

    A. To provide weather forecasting

    B. Cyclone prediction

    C. Tracking services to India

    D. All of the above

    Ans. D

    Explanation: SCATSAT-1 satellite was launched on 1 September, 2016 to provide weather forecasting, cyclone prediction, and tracking services to India.

    So, these were some satellites name, launch date, features etc. in the form of questions and answers with explanation.

    What is Mission Shakti?

    What are Anti-Satellite Weapons (ASAT)?

    Loading...

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Loading...
    Loading...