GK Questions and Answers on Apps and schemes launched by the Government during COVID-19

Several welfare schemes are started by the Government of India with an objective of the social and economic welfare of the nation. Let us solve a quiz based on the schemes announced by the Government of India during lockdown period to fight against COVID-19.
Created On: Apr 27, 2020 19:16 IST
Modified On: Jan 14, 2021 18:54 IST
GK Quiz on Schemes launched by Modi Government
GK Quiz on Schemes launched by Modi Government

As we know that on 26 March, 2020, the Finance Minister Nirmala Sitharaman made new announcements regarding various government schemes in India as an initiative due to COVID-19 pandemic. The government launched ‘PM Garib Kalyan Packages’ to help poor and needy people of India so that they will be able to tackle the financial difficulties during the lockdown period.

1. When Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana came into effect, under the Ministry of Finance?
A. 17 November, 2016
B. 22 November, 2016
C. 17 December, 2016
D. 22 December, 2016
Ans. C
Explanation: The Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana was launched in 2016 and came into effect from 17 December, 2016 under the Ministry of Finance.

2. Which of the following are the benefits of Pradhan Mantri Garib Kalyan Package?
A. An insurance cover of Rs 50 Lakh
B. Free LPG Cylinders to the BPL families for one month
C. Free Pulses for the next three months under PM Garib Kalyan Ann Yojana
D. Both A and C are correct
Ans. D
Explanation: Under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (PMGKY), any health worker in government hospitals and healthcare centres who are working in the treatment of COVID-19 patients would be provided with an insurance cover of Rs 50 Lakh if met with some accident. To the BPL families, for the next three months, free LPG cylinders will be provided under the Ujjwala Yojana. And under Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana, 5 kg wheat or rice and 1 kg of preferred pulses will be provided for the next three months.

3. When Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) was launched by the Government of India?
A. 2015
B. 2016
C. 2017
D. 2018
Ans. B
Explanation: The Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) was launched in 2016 by Prime Minister Narendra Modi.

4. Which of the following statement is/are true regarding Aarogya Setu app?
A. It uses GPS and Bluetooth features of smartphones to track the infection.
B. Aarogya Setu is a COVID-19 tracking app
C. The government has launched the app in 11 different languages.
D. All the above are correct
Ans. D
Explanation: Aarogya Setu app is launched by the government of India with an aim to connect essential health services with the citizens of India. And all the options mentioned above are correct regarding Aarogya Setu app.

5. When Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) was launched by the Government of India?
A. 14 August, 2014
B. 28 August, 2014
C. 14 August, 2015
D. 28 August, 2015
Ans. B
Explanation: Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) was launched by Narendra Modi on 28 August, 2014. He first made an announcement about this scheme during his Independence Day speech on 15 August, 2014.

6.  Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) provides access to which of the following financial services?
A. Pension
B. Credit
C. Banking Savings and Deposit Accounts
D. All the above
Ans. D
Explanation: Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana (PMJDY) objective is to provide access to various financial services including Remittance, Credit, Insurance, Pension, Banking Savings & Deposit Accounts in an affordable manner.

7. Under existing Pradhan Mantri Kisan Yojana, the Government of India will provide how much money to the farmers during a lockdown?

A. Rs. 500
B. Rs 1000
C. Rs. 1500
D. Rs 2000
Ans. D
Explanation: The Government has provided Rs. 2,000 to farmers in the first week of April under existing PM Kisan Yojana.

8. Under PM Garib Kalyan Yojana whose wages would be increased by Rs.20?
A. MNREGA 
B. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
C. Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
D. Pradhan Mantri Ujjala Yojana
Ans. A
Explanation: MNREGA wages would also be increased by Rs. 20 under PM Garib Kalyan Yojana.

9. The Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act earlier was known as......
A. The National Rural Act
B. The National Urban Act
C. The National Rural Employment Guarantee Act. It was passed on 7 September 2005.
D. None of the above
Ans. C
Explanation: The Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) was earlier known as the National Rural Employment Guarantee Act. It was passed on 7 September 2005.

10. Which scheme was launched by the government of India to connect more and more peoples from the banking services?
A. PM Jan Dhan Yojana
B. Make in India
C. Skill India Mission
D. PM Mudra Yojana
Ans. A
Explanation: PM Jan Dhan Yojana was launched by the Government of India on 28 August, 2014 to connect more and more peoples from the banking services.

11. Which app has been launched by the Government of India to collect geotagged data on the highly contagious COVID-19?
A. Aarogya Setu App
B. Sahyog App
C. BHIM
D. None of the above
Ans. B
Explanation: 'Sahyog App' has been launched by the Government of India to collect geotagged data on the highly contagious COVID-19 to curb the deadly virus from the country.

These were some schemes of the Government of India that will benefit poor and needy people during the lockdown period to fight against COVID-19. 

What is PM-Kisan Samman Nidhi Yojana?

List of Important Government Schemes Launched in India in 2020

List of Important Schemes launched by the Modi Government

 

 

Comment ()

Post Comment

4 + 8 =
Post

Comments