Search

Under-19 Cricket World Cup: GK Questions and Answers

The 13th edition of the Under-19 Cricket World Cup,2020 has been conducted successfully in South Africa. Read this article to solve the 10 GK questions and answers on Sports or Under-19 Cricket World Cup,2020.
Feb 12, 2020 16:36 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Questions and Answers on ICC Under 19 cricket World Cups
GK Questions and Answers on ICC Under 19 cricket World Cups

The Under-19 Cricket World Cup is one of the various tournaments organized by the International Cricket Council (ICC). Recently, Under-19 Cricket World Cup, 2020 is concluded that is why GK questions related to this tournament are very essential for various competitive exams. Let us solve 13 online questions and answers based on the Under-19 Cricket World Cup.

1. When was the first Under-19 Cricket World Cup played?
(a) 1983
(b) 1985
(c) 1988
(d) 1991

Answer: c

Explanation: The first Under-19 Cricket World Cup was played in 1988 in Australia. The Indian team also participated in it.

2. When did the Indian team win the first Under-19 Cricket World Cup?
(a) 2004
(b) 1991
(c) 1988
(d) 2000

Answer: D

Explanation: The Indian team won the first title of the Under 19 Cricket World Cup in the year 2000 under the captaincy of Muhammad Kaif.

3. Which of the following statement is not correct for the Under 19 Cricket World Cup?

(a) India has won 4 Under 19 Cricket World Cups so far.
(b) Virat Kohli holds the record for the highest individual score in the Under-19 Cricket World Cup.
(c) The Indian team has reached the final of 'Under 19 Cricket World Cup' 7 times so far.
(d) The first Under 19 Cricket World Cup was played in Australia

Answer: b

Explanation: The record of the highest individual score was made by Sri Lanka's Hasitha Boyagoda in the Under-19 Cricket World Cup. He scored 191 runs in a match.

4. Which of the following is not correctly matched?
(a) Under-19 Cricket World Cup, 2014 winner: South Africa
(b) Under-19 Cricket World Cup, 1988 winner: India
(c) Under-19 Cricket World Cup, 2016 winner: West Indies
(d) Under-19 Cricket World Cup, 2004 winner: Pakistan

Answer: b

Explanation: Australia won the Under-19 Cricket World Cup 1988, while India won the first Under-19 Cricket World Cup in 2000.

5. Which team has won the Under-19 Cricket World Cup, 2020 title?
(a) Bangladesh
(b) India
(c) Australia
(d) Pakistan

Answer: a

Explanation: Bangladesh has won the U-19 Cricket World Cup, 2020 title for the first time by defeating India.

6. Which player has been given the title of 'Man of the Series' in the Under-19 Cricket World Cup, 2020?
(a) Shubman Gill
(b) Akbar Ali
(c) Yashasvi Jaiswal
(d) None of these

Answer: c

Explanation: India's Yashsvi Jaiswal has been named the 'Man of the Series' in the Under-19 Cricket World Cup, 2020. He scored 400 runs in this tournament.

7. Which team has won the Under-19 Cricket World Cup title most times?
(a) Australia
(b) Pakistan
(c) Sri Lanka
(d) India

Answer: d

Explanation: India's team has won the most Under-19 Cricket World Cup titles i.e. 4 so far.

8. Which Indian player was given the title of 'Man of the Series' in the Under-19 Cricket World Cup for the first time?
(a) Virat Kohli
(b) Yuvraj Singh
(c) Shikhar Dhawan
(d) Cheteshwar Pujara

Answer: b

Explanation: Indian players, Yuvraj Singh (2000), Shikhar Dhawan (2004), Cheteshwar Pujara (2006), Shubhaman Gill (2018) and Yashasvi Jaiswal (2020) have been selected as Man of the Series.

9. Which player has scored the most runs in the Under 19 World Cup?
(a) Eoin Morgan
(b) Babar Azam
(c) Virat Kohli
(d) Shubman Gill

Answer: a

Explanation: Eoin Morgan of England has scored the most runs in the Under 19 World Cup. He has scored 606 runs in this tournament while Shikhar Dhawan holds the record for scoring the most runs (505) in a single tournament.

10. Which of the following country has never won the U-19 Cricket World Cup title?
(a) New Zealand
(b) South Africa
(c) West Indies
(d) England

Answer: a

Explanation: The New Zealand team has not won the U-19 World Cup even once, although it was runner-up in 1998.

11. How many editions of the Under 19 Cricket World Cup have been played till now?
(a) 10
(b) 11
(c) 12
(d) 13

Answer: d

Explanation: So far 13 editions of the Under-19 Cricket World Cup have been played. The first Under-19 Cricket World Cup was played in 1988.

12. Where was the Under 19 Cricket World Cup, 2020 held?
(a) England
(b) South Africa
(c) Bangladesh
(d) Australia

Answer: b

Explanation: Under-19 Cricket World Cup, 2020 was held in South Africa. This is the first time Bangladesh has won this tournament.

13. Under 19 Cricket World Cup, who was the captain of the Indian team in 2020.
(a) Shubman Gill
(b) Yashasvi Jaiswal
(c) Priyam Garg
(d) Manjot Kalra
Answer: c
Explanation: In the Under 19 Cricket World Cup, 2020, the Indian team's captain was Priyam Garg.

Current GK Questions and Answers on Sports 2019-2020

GK Questions and Answers on ICC Awards 2019