GK Questions and Answers on the Archaeological Sites of Harappa Civilisation

12-JUL-2017 14:08

    The Harappa Civilisation (Indus Valley Civilisation) is considered to be an undeniable land mark in Ancient Indian History, for evincing the most advanced and will define culture to the world. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Archaeological Sites of Harappa Civilisation that are designed for the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc. 

    Harappa Civilisation

    1. Which of the following was the first site of civilisation to be excavated in 1921?

    A. Mohenjo-daro

    B. Lothal

    C. Kalibangan

    D. Harappa

    Ans: D

    2. Which of the following sites of civilisation situated near River Ravi?

    A. Mohenjo-daro

    B. Lothal

    C. Harappa

    D. Surkotada

    Ans: C

    3. Match the following

    a. Harappa            1. Surajbhan and Acharya Bhagwandev

    b. Mohenjo-daro     2. Dr. SR Rao

    c. Lothal                3. Sir John Marshall

    d. Rakhigarhi         4. DR Sahni

    Choose the correct answer

        a   b   c   d

    A. 1   2   3   4

    B. 4   3   2   1

    C. 3   4   1   2

    D. 1   4   3   2

    Ans: B

    4. Match the following

    a. Harappa          1. Ravi

    b. Mohenjodaro   2. Sindh

    c. Chahudaro      3. Sindh

    d. Lothal             4. Sabarmati & Bhogvas

    Choose the correct answer

        a   b   c   d

    A. 1   2   3   4

    B. 4   3   2   1

    C. 3   4   1   2

    D. 1   4   3   2

    Ans: A

    5.  Which of the following site where Red-black clay pots and copper tools were found during excavation and is said that they are supposed to belong to pre-Harappan people?

    A. Kotdiji

    B. Sutkegendor

    C. Mittathal

    D. Lothal

    Ans: D

    List of Archaeological Finding & Evidences | Prehistoric & Indus Valley Civilisation

    6. Bead making factory, terracotta of horse, a seal from Iran are important findings of which sites?

    A. Kotdiji

    B. Sutkegendor

    C. Lothal

    D. Kalibangan

    Ans: C

    7. Which of the following statement is/ are correct about Mohenjo-daro?

    A. The literal meaning of word Mohenjo-daro in Sindhi language is mounds of the dead.

    B. The town of Mohanjo-daro was well planned on a grid pattern with roads and bye-lanes bisecting each other at right angle.

    C. Both A & B

    D. Only A

    And: C

    List of Archaeological Sites of Indus Valley Civilisation

    8. Stoneware, clay bangles are excavated from which site?

    A. Lothal and Rangpur

    B. Harappa and Mohanjo-daro

    C. Kalibanga and Roper

    D. Sotkakoh and Chahudaro

    Ans: B

    9. From where Ivory scale was found during excavation?

    A. Harappa

    B. Mohanjo-daro

    C. Lothal

    D. Kalibangan

    Ans: C

    10. Where was graduated scale on shell found?

    A. Harappa

    B. Dhaulavira

    C. Lothal

    D. Mohanjo-daro

    Ans: D

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Archaeological Sites of Harappa Civilisation consists of 10 Multiple Choice Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK