Search

GK Questions and Answers on the Art and Architecture of Harappa Civilization

The Harappa Civilisation or Indus Valley Civilisation was flourished from C.2500 B.C. to 1500 B.C. People from this civilisation created sculpture, seals, pottery, and jewellery from materials, such as terracotta, metal, and stone. In this article, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Art and Architecture of Harappa Civilization in the form of multiple choice questions which strengthen the knowledge of aspirants who are preparing for the examinations like UPSC, State Services, IBPS, SBI, SCC, Railways etc.
Mar 22, 2019 12:46 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Questions and Answers on the Art and Architecture of Harappa Civilization
GK Questions and Answers on the Art and Architecture of Harappa Civilization

The Harappa Civilisation or Indus Valley Civilisation was flourished from C.2500 B.C. to 1500 B.C. This was the civilisation that developed the first accurate system of standardized weights and measures, some as accurate as to 1.6 mm. People from this civilisation created sculpture, seals, pottery, and jewellery from materials, such as terracotta, metal, and stone.

1. Which of the following technique used for making bronze statues during Harappa Civilisation?

A. Lost Wax Casting

B. Stone carving

C. Wood carving

D. Ivory carving

Ans: A

Explanation: Lost Wax technique was known during Harappa Civilisation for making bronze statues and ‘Dancing Girl’ statue is famous example and it is perhaps the first copper statue in the world. Hence, A is the correct option.

2. Which of the following statement is correct about terracotta?

A.  It is clay like earthenware

B. It is a type of earthenware, is a clay-based unglazed or glazed ceramic, where the fired body is porous.

C. The terracotta representations of human form are crude in the Indus Valley.

D. All of the above

Ans: D

Explanation: Terracotta is a type of earthenware, is a clay-based unglazed or glazed ceramic, where the fired body is porous. The Indus Valley people made terracotta images also but compared to the stone and bronze statues the terracotta representations of human form are crude in the Indus Valley. Hence, D is the correct option.

3. The bust of bearded man figure was found in which of the following archaeological site?

A. Mohenjo-Daro

B. Lothal

C. Harappa

D. Dholavira

Ans: A

Explanation:  The bust of bearded man was found in Mohenjo-Daro and its figure made of Steatite. Hence, A is the correct option.

4. The stone sculpture of male torso was found in which of the following archaeological site?

A. Mohenjo-Daro

B. Lothal

C. Harappa

D. Dholavira

Ans: C

Explanation: Male Torso was found in Harappa (only major art element found in Harappa) and made from Red Sandstone. Hence, C is the correct option.

5. Consider the following the statement (s):

I. Harappans built the earliest cities complete with town planning, sanitation, drainage system and broad well-laid roads.

II. Harappans built double storied houses of burnt bricks each one of which had a bathroom, a kitchen and a well.

Which of the above statement (s) is/are correct about Harappa Civilisation?

Code:

A. Only I

B. Only II

C. Both I and II

D. Neither I nor II

Ans: C

Explanation: Harappan civilisation is the first known urban culture in India. They built the earliest cities complete with town planning, sanitation, drainage system and broad well-laid roads. They also built double storied houses of burnt bricks each one of which had a bathroom, a kitchen and a well. Hence, C is the correct option.

GK Questions with Answers on Ancient Kingdoms of India

6. Which of the following artefact of the Harappa Civilisation was mainly used for commercial purposes?

A. Bronze/metal sculpture

B. Stone sculpture

C. Seal

D. Terracotta sculpture

Ans: C

Explanation: Various seals are also found which were usually made of steatite, and occasionally of agate, copper, and terracotta, and even gold and ivory with beautiful figures of animals, such as unicorn bull, rhinoceros, tiger, elephant, bison, goat, buffalo, etc. It appears that the seals were also used as amulets, carried on the persons of their owners, perhaps as modern-day identity cards. The purpose of producing seals was mainly commercial. Hence, C is the correct option.

7. Consider the following statement (s):

I. It consists chiefly of very fine wheelmade wares, very few being hand-made.

II. Polychrome pottery is rare and mainly comprises small vases decorated with geometric patterns.

Which of the above statement (s) is/are related to the Indus Valley pottery?

Code:

A. Only I

B. Only II

C. Both I and II

D. Neither I nor II

Ans: C

Explanation: The Indus Valley pottery consists chiefly of very fine wheelmade wares, very few being hand-made. Polychrome pottery is rare and mainly comprises small vases decorated with geometric patterns. Red and black pottery of various types is also found. Plain pottery dominates over painted pottery. Hence, C is the correct option.

8. Consider the following statement (s):

I. It was found in Mohenjo-Daro and shows a human figure placed cross legged.

II. An elephant and a tiger are revealed at the right side of the figure and a rhinoceros and a buffalo are seen on the left.

Which of the above statement (s) is/are correct about the Seals of Pashupati Mahadeva?

Code:

A. Only I

B. Only II

C. Both I and II

D. Neither I nor II

Ans: C

Explanation: The Seals of Pashupati Mahadeva shows a seated figure of a Yogi, probably Shiva Pashupati, surrounded by four animals - a rhino, a buffalo, an elephant and a tiger. There are two deer shown under the throne. Pashupati means the lord of animals. This seal may throw light on the religion of the Harappan age. Most of these seals have a knob at the back through which runs a hole and it is believed that they were used by different guilds or merchants and traders for stamping purposes. When not in use they could be worn round the neck or the arm like an amulet. It was found in Mohenjo-Daro. Hence, C is the correct option.

9. Which of the following raw material was not used by the Indus Valley Civilisation?

A. limestone

B. red stone

C. Bronze

D. Clay

Ans: A

Explanation: Indus Valley Civilization uses red stone, Bronze, Terracotta, Clay and many more things as raw materials. Hence, A is the correct option.

10. During the archaeological excavation of the Harappa Civilisation, what types of the civic planning representation were seen?

A. Houses, markets, storage facilities, offices and almost every basic thing are organized in a grid-like pattern.

B. Roads were cut crossways each other’s at 90-degree and the city was organized into blocks design.

C. Only A

D. Both A and B

Ans: D

Explanation: In architectural field Harappa Civilisation had made significant progress. It is the first known urban culture in India. Houses, markets, storage facilities, offices and almost every basic thing are organized in a grid-like pattern. Roads were cut crossways each other’s at 90-degree and the city was organized into blocks design and also an extremely developed drainage system. Hence, D is the correct option.

1000+ GK Questions & Answers on Indian History