GK Questions and Answers on the Basic Features of Harappa Civilisation

13-JUL-2017 16:23

    The ‘Indus Civilisation’, ‘Indus Valley Civilisation’ and ‘Harappa Civilisation’ are synonyms of the World’s First Urban Civilisation i.e. Harappa Civilisation. The main characteristics of Harappa Civilisation are: Urban Civilisation; agro-commercial civilisation; and chalcolithic Civilisation. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Basic Features of Harappa Civilisation that are designed for the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc. 

    Indus Valley Civilisation

    1. Consider the following statement (s) that shows Harappa people had good knowledge of town planning.

    I. The towns and cities were founded on grid pattern with roads and bye-lanes bisecting each other at right angles.

    II. The width of roads ranged from 13.5 to 33 feet and those of by-lanes frm 9 to 12 feet.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    2. Which of the following statement(s) is/are related to the drainage system of Harappa Civilisation?

    A. Drains were built of bricks with the help of lime and zypsum.

    B. The one defect of drainage system was that in some places drains run very near to wells.

    C. Both A & B

    D. None of the above

    Ans: C

    3. Where was public bath and granaries found in Harappa during excavation?

    A. Mohen-jo-daro

    B. Rangpur

    C. Kalibanga

    D. Ropar

    Ans: A

    GK Questions and Answers on the Archaeological Sites of Harappa Civilisation

    4. Which of the following animal is not domesticated by the people of Harappan Civilisation?

    A. Humped Bull

    B. Buffalo

    C. Pig

    D. Cat

    Ans: D

    5. Which place in Harappa Civilisation where scale-pan made of elephant's tusk was found during excavation?

    A. Lothal and Mohenjo-daro

    B. Ropar and Chahudaro

    C. Harappa and Mohenjo-daro

    D. Alamgirpur and Kotdiji

    Ans: A

    6. From which place Harappan people imported lead?

    A. Saurashtra

    B. Maharashtra

    C. South India

    D. Central Asia

    Ans: C

    GK Questions and Answers on Ancient South India

    7. Assertion (A): Civilization was dominated by the peasants and merchants and thus also called as an agro-commercial civilization.

    Reason (R): Indus people were the first who produces cotton, which Greeks termed as Sindom (derived from Sindh).

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: B

    8. Assertion (A): The greatest artistic of the Harappan culture were the seals, made of steatite. Harappan script is pictographic but yet to be deciphered. 

    Reason (R): The script was written from right to left in the first line and left to right in the second line. This style is called Boustrophedon.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: A

    9. Assertion (A): People of the civilization had developed their own kind of weighing and measurement system which was the multiple of 16.

    Reason (R): Dead Bodies were buried or cremated in North-South Orientation.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: B

    10. Assertion (A): Civilization was dominated by the peasants and merchants and thus also called as an agro-commercial civilization.

    Reason (R): Indus people were the first who produces cotton, which Greeks termed as Sindom (derived from Sindh).

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: B

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Basic Features of Harappa Civilisation consists of 10 Multiple Choice Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK