Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Biodiversity and Legislation

03-AUG-2017 16:50

    Human beings are entitled to a healthy and productive life in harmony with nature. Thus, to keep biodiversity and the environment in a healthy condition is a need of the day. Efforts are being made at the international and national levels to maintain the resilience characteristics of the ecosystems with a set objective to make them sustainable. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Biodiversity and Legislation for the aspirant who are preparing for different competitive examination.

    Biodiversity and Legislation

    1. The United Nations sponsored Earth Summit of 1992 ended with the declaration of principles which came to be known as Agenda 21. What do 21 stand for?

    A. 21st Century

    B. 21 Principles

    C. 21 Declarations

    D. 21 signatories

    Ans: A

    2. Which of the following was not part of Earth Summit Agreements of 1992?

    A. Climate Change Framework

    B. Inclusive Development

    C. Sustainable Development

    D. Earth Charter

    Ans: B

    3. Which was the new organisation came into existence after the Earth Summit of 1992?

    A. UN Commission on Inclusive Development

    B. Intergovernmental Panel on Climate Change

    C. UN Commission on Sustainable Development

    D. UN Framework Convention on Climate Change

    Ans: C

    4. Which of the following greenhouse gases is/are not included under Kyoto Protocol?

    A. Methane

    B.  Nitrous Oxide

    C. Hydro-Fluorocarbon

    D. Ozone

    Ans: D

    GK Questions on Basic Concepts of Environment and Ecology

    5. Find out the odd one.

    A. Basel Convention: To control trans-boundary movement of hazardous wastes.

    B. Stockholm Convention: To restrict the production and use of persistent organic pollutants

    C. Nagoya Protocol: Handling of living modified organisations

    D. Cartagena Protocol: Bio-safety

    Ans: C

    6. Match the following

              Set I

    a. Hyderabad Convention on Persistent Organic Pollutant     

    b. Stockholm Convention                                                       

    c. Rotterdam Convention                                                          

    d. UN Framework Convention on Climate Change                  

              Set II

    1. Coastal Ecosystem

    2. Organic Pollutant

    3. Trade on Hazardous chemicals

    4. Climate Change

    Code:

           a        b        c          d

    A.    1        2        3         4

    B.    4        3        2         1

    C.    4        1        3         2

    D.    1        4        2         3

    Ans: A

    GK Questions & Answers on Ozone Layer Depletion

    7. Consider the following statement (s) related to the International Protocol and treaties

    I.  The Poznan Summit was held December 2008 to help the poorest nations to cope up with the effects of climate change.

    II. The Montreal Action Plan is an agreement hammered out at the end of the conference to extend the life of the Kyoto Proto beyond 2012.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    8. Which of the following act was for the protection and improvement of environment?

    A. Environmental Protection Act, 1982

    B. Biodiversity Act, 2002

    C. Forest (Convention) Act, 1980

    D. Wildlife act, 1972

    Ans: A

    Gk Questions & Answers on Action Plan & Convention on Climate Change

    9. Which act provides for setting up of National Biodiversity Authority (NBA)?

    A. Environmental Protection Act, 1982

    B. Biodiversity Act, 2002

    C. Forest (Convention) Act, 1980

    D. Wildlife act, 1972

    Ans: B

    10. Consider the following statement (s) related to the Air (Prevention and Control of Pollution) Act, 1981.

    I.  To declare any area as air pollution control area.

    II. To take samples from the concerned unit.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Biodiversity and Legislation will concretise the General Knowledge of the readers.

    1000+ GK Questions and Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK