GK Questions and Answers on the British legislation to stop Revolutionaries Activities in India

22-JUN-2018 18:03
    GK Questions and Answers on the British legislation to stop Revolutionaries Activities in India

    The imperial policies of British persuaded the every section of the Indian society to sink their reciprocal differences and united against the common enemy. These classes had their own contradictions with imperialism, which brought them together in a common national movement.

    1. Which of the following British act was enacted to make better provision for the prevention of public meetings likely to promote sedition or to cause a disturbance of public tranquillity)?

    A. Prevention of seditious meetings Act (1907 AD)

    B. Explosives Substances Act (1908 AD)

    C. Indian Criminal Law Amendment Act (1908 AD)

    D. Rowlatt Act (1919 AD)

    Ans: A

    Explanation: The Prevention of seditious meetings Act (1907 AD) was enacted to make better provision for the prevention of public meetings likely to promote sedition or to cause a disturbance of public tranquillity) was a 1907 act of the Imperial Legislative Council of the British Raj enabling the government to prohibit political meetings. Hence, A is the correct option.

    2. Which of the following act was passed when British Government intelligence discovered the presence of the Ghadr Movement?

    A. Prevention of seditious meetings Act (1907 AD)

    B. Explosives Substances Act (1908 AD)

    C. Indian Criminal Law Amendment Act (1908 AD)

    D. Rowlatt Act (1919 AD)

    Ans: A

    Explanation: The Prevention of seditious meetings Act (1907 AD) was enacted was passed when British Government intelligence discovered the presence of the Ghadr Movement which had formed for the purpose of fomenting political violence in India. Hence, A is the correct option.

    3. Which of the following act of British was first applied during the First Lahore Conspiracy trial in the aftermath of the failed Ghadar Conspiracy of 1915?

    A. Prevention of seditious meetings Act (1907 AD)

    B. Multi-fanged Defence of Indian Rules (1915 AD)

    C. Indian Criminal Law Amendment Act (1908 AD)

    D. Rowlatt Act (1919 AD)

    Ans: B

    Explanation: The Multi-fanged Defence of Indian Rules (1915 AD) was first applied during the First Lahore Conspiracy trial in the aftermath of the failed Ghadar Conspiracy of 1915, and was instrumental in crushing the Ghadr movement in Punjab and the Anushilan Samiti in Bengal. Hence, B is the correct option.

    4. Which of the following British act granted the Executive very wide powers of preventive detention, internment without trial, restriction of writing, speech, and of movement?

    A. The Press Act of 1910 AD

    B. Multi-fanged Defence of Indian Rules (1915 AD)

    C. Indian Criminal Law Amendment Act (1908 AD)

    D. Rowlatt Act (1919 AD)

    Ans: B

    Explanation:  The Multi-fanged Defence of Indian Rules (1915 AD) granted the Executive very wide powers of preventive detention, internment without trial, restriction of writing, speech, and of movement. It was first applied during the First Lahore Conspiracy trial in the aftermath of the failed Ghadar Conspiracy of 1915, and was instrumental in crushing the Ghadr movement in Punjab and the Anushilan Samiti in Bengal.

    5. Which of the following act of British also known as Anarchical and Revolutionary Crimes Act of 1919?

    A. The Press Act of 1910 AD

    B. Multi-fanged Defence of Indian Rules (1915 AD)

    C. Indian Criminal Law Amendment Act (1908 AD)

    D. Rowlatt Act (1919 AD)

    Ans: D

    Explanation: Rowlatt Act (1919 AD) is also known as Anarchical and Revolutionary Crimes Act of 1919. Hence, D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the revolutionary movements during British India

    6. Which of the following act of British led to the mass protest in every part of India at all level?

    A. Indian Criminal Law Amendment Act (1908 AD)

    B. Multi-fanged Defence of Indian Rules (1915 AD)

    C. Rowlatt Act (1919 AD)

    D. The Press Act of 1910 AD

    Ans: C

    Explanation: Rowlatt Act was injected in British Indian polity to overcome on the ongoing political activities and popular liberties. Hence, MK Gandhi organized a mass protest in every part of India at all level. Hence, C is the correct option.

    7. Which of the following tragedy fail the momentum of Anti-Rowlatt Satyagraha?

    A. Jallianwala Bagh tragedy on April 13, 1919

    B. Partitioned of Bengal

    C. Bomb Case of Central Assembly

    D. All of the above

    Ans: A

    Explanation: Indian protested against tyrant British Rule but Rowlatt Act gave a new direction to the movement. Gandhi organized a mass protest in every part of India at all level. The volunteers started courting arrests by March 23, 1919. The organizations like the Home Rule league, Muslim league and the Satyagraha Sabha along with some other small organizations coordinated and organized the biggest Satyagraha ever. But the Anti-Rowlatt Satyagraha lost momentum with the Jallianwala Bagh tragedy on April 13, 1919. Hence, A is the correct option.

    8. Which of the following British act responsible for the growth of Militant Nationalism during British India?

    A. The Press Act of 1910 AD

    B. Multi-fanged Defence of Indian Rules (1915 AD)

    C. Indian Criminal Law Amendment Act (1908 AD)

    D. Newspaper Act (1908 AD)

    Ans: D

    Explanation: The Newspaper Act (1908 AD) was passed for the prevention of incitements to murder and to other offences in newspapers. Arubindo Ghosh, one of the extremists left the ground and went to Pondicherry. Bipin Chandra Pal also left the politics temporarily. Lala Lajpat Rai went to England. The idea of extremist nationalism was put down temporarily. It later rose as Militant Nationalism. Hence, D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Socio-Religious Reforms Movement in India

    9. The Rowlatt Act was enacted at the time of:

    A. Lord Chelmsford

    B. Lord Curzon

    C. Lord Rippon

    D. General Dyer

    Ans: A

    Explanation: Lord Chelmsford served as Viceroy of India from 1916 to 1921. Lucknow Pact (1916), Khilafat Movement, Emergence of Gandhi as national leader, passing of Rowlatt Act and Jallianwalla Bagh Tragedy (1919), Non-Cooperation Movement, Third Afghan War and Treaty of Rawalpindi, August Declaration (1917), Montague-Chelmsford Reforms (1919) were the important events during his tenure. Hence, A is the correct option.

    10. Which of the following British act was repealed by the Lord Reading?

    A. The Press Act of 1910 AD

    B. Multi-fanged Defence of Indian Rules (1915 AD)

    C. Indian Criminal Law Amendment Act (1908 AD)

    D. Newspaper Act (1908 AD)

    Ans: A

    Explanation: The Press Act of 1910 was legislation promulgated in British India imposing strict censorship on all kinds of publications. Bal Gangadhar Tilak was tried on charges of sedition and transported to Mandalay (Burma) for six years. Later, this act was repealed by Lord Reading. Hence, A is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK