Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Chera Dynasty

28-NOV-2017 13:10
    GK Questions and Answers on the Chera Dynasty

    The Chera Dynasty was the ancient Dravidian dynasty of Tamil region. They ruled between the 4th century BC to 5th century AD and later Chera (also known as the Kulasekharas) were in power between the 8th and 12th century AD. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Chera Dynasty for general awareness.

    1. With reference to the Chera Dynasty, consider the following

    I. Kannanar was his court poet.

    II. Took the title of Adhiraja.

    Which of the above statement (s) is/are correct about Nedum Cheralathan?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    2. Consider the following

    I. Hindu saint Adi Sankara was his contemporary.

    II. He considered as the author of Sanskrit lyrics Mukundamala and Perumal Tirumozhi, which are compiled as a part of Nalayira Divya Prabandham.

    Which of the above statement (s) is/are correct about Rajashekhara Varma?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    3. Who among the following considered as the author of Sanskrit lyrics Mukundamala and Perumal Tirumozhi, which are compiled as a part of Nalayira Divya Prabandham?

    A. Sthanu Ravi Varma

    B. Kulashekhara Varma

    C. Mantaran Cheral

    D. Illam Cheral Irumporai

    Ans: B

    GK Questions and Answers on the Pandya Dynasty

    4. The famous astronomer Sankara Narayana (the author of Sankara Narayaniyam, a commentary of Bhaskara's Laghu Bhaskariya) was member of the royal palace of which Chera King at Mahodayapuram?

    A. Goda Ravi Varma

    B. Rama Varma Kulashekhara

    C. Rajashekhara Varma

    D. Sthanu Ravi

    Ans: D

    5. Who among the following was popularly known as "Vanavaramban" (which means either "one whose kingdom reaches up to the sky" or "the one who's loved by the gods")?

    A. Uthiyan Cheralathan

    B. Nedum Cheralathan

    C. Selva Kadumko Valiathan

    D. Senguttuvan Chera

    Ans: A

    6. Who was the first known ruler of the Chera of Cranganore?

    A. Uthiyan Cheralathan

    B. Nedum Cheralathan

    C. Rajashekhara Varma

    D. Sthanu Ravi Varma

    Ans: C

    GK Questions and Answers on the Chola Dynasty

    7. Which of the following Chera king was popularly known as Kadalpirakoottiya Vel Kelu Kuttuvan, Senguttavan, and Chenkuttuvan?

    A. Senguttuvan Chera

    B. Mantaran Cheral

    C. Selva Kadumko Valiathan

    D. Kulashekhara Varma

    Ans: A

    8. Consider the following statement (s) about Uthiyan Cheralathan

    I. He was the first recorded Chera ruler of the Sangam period in ancient South India.

    II. He was popularly known as "Vanavaramban" (which means either "one whose kingdom reaches up to the sky" or "the one who's loved by the gods").

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    9. Match the following:

                    Set I                                            Set II

    a. Nedum Cheralathan                 1. Kannanar

    b. Kulashekhara Varma                2. Mukundmala

    c. Rajashekhara Varma                3. Adi Shankara

    d. Rama Varma Kulashekhara       4. Kulashekhara Koyiladhikarikal

    Code:

        a    b     c    d

    A. 1    2     3    4

    B. 4    3     2    1

    C. 3    2     4    1

    D. 1    4     3    2

    Ans: A

    10. Who among the following was the last ruler of the later Chera Dynasty?

    A. Vira Kerala

    B. Rajasimha

    C. Bhaskara Ravi Varma III

    D. Rama Varma Kulashekhara

    Ans: D

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Chera Dynasty will enhance the general knowledge of the readers.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK