Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Chola Dynasty

04-DEC-2017 16:44
    GK Questions and Answers on the Chola Dynasty

    The Chola Dynasty known for their remarkable progress in almost all spheres of life such as polity, culture and economy. They ruled from the 9th to 13th century. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Chola Dynasty for general awareness.

    1. Who among the following Chola ruler built Solesvara temple of Narttamalai, Pudukkottai?

    A. Vijayalaya Chola

    B. Aditya I

    C. Parantaka Chola I

    D. Gandaraditya Chola

    Ans: A

    2. Who among the following had written Tamil hymn on Siva of the Chidambaram Temple?

    A. Arinjaya Chola

    B. Sundara Chola

    C. Parantaka Chola I

    D. Gandaraditya Chola

    Ans: A

    3. Who built the Brihadeeswarar Temple in Thanjavur which is one of the largest Hindu temples?

    A. Arinjaya Chola

    B. Sundara Chola

    C. Rajaraja Chola I

    D. Gandaraditya Chola

    Ans: C

    List of Chalukya Rulers and their contribution

    4. Who was the last ruler of Chola Dynasty?

    A. Rajaraja Chola III

    B. Rajendra Chola III

    C. Aditya Chola I

    D. Pulakeshin I

    Ans: B

    5. Consider the following statement (s) related to the Kulothunga Chola III

    I. He gained victories in war against the Hoysalas, Pandyas of Madurai, Cheras of Venad, the Sinhala kings of Eelam (Ceylon), as well as the Chodas of Velanadu and Nellore.

    II. He initiated commissioned the Sarabeswara or Kampahareswara temple at Tribhuvanam near Kumbakonam which is considered a great specimen of Dravidian Architecture.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    List of Chola Rulers and their contribution

    6. Consider the following statement (s) about Kulothunga Chola II

    I. His reign was known for general peace and good governance.

    II. He was also called Tirunirruchola

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    7. The famous grammatical work in Tamil, Virasoliyam was written by Buddhamitra during which of the following reign of the Chola King?

    A. Virarajendra Chola

    B. Athirajendra Chola

    C. Kulothunga Chola I

    D. Vikrama Chola

    Ans: A

    8. Who among the following built a new capital city called Gangaikonda Cholapuram to commemorate his victory after defeating Mahipala, the Pala king of Bengal and Bihar?

    A. Virarajendra Chola

    B. Rajendra Chola II

    C. Rajadhiraja Chola

    D. Rajendra Chola I

    Ans: D

    List of Chera Rulers and their contribution

    9. Match the following:

    A. Aditya I                      1. Kodandarama

    B. Parantaka Chola I       2. Maduraiyum Elamum Konda Parakesarivarman

    C. Gandaraditya Chola     3. Merkey elundarulina deva

    D. Arinjaya Chola            4. Arikulakesari, Arikesari, or Arindama

    Code:

        A    B     c     D

    a. 1    2     3     4

    b. 4    3     2     1

    c. 3    4     2     1

    d. 1    4     3     2

    Ans: a

    10. During whom reign of Chola King, the texts of the Tamil poets Appar, Sambandar and Sundarar were collected and edited into one compilation called Thirumurai?

    A. Uttama Chola

    B. Rajendra Chola I

    C. Rajadhiraja Chola

    D. Virarajendra Chola

    Ans: B

    The Chola Dynasty has left behind marvelous architectural pieces, culture. The administration of this dynasty was essentially monarchical in character where the king was at the helm of the administration and all executive legislative and military powers rested with him.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on