Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Early Medieval India

25-MAY-2018 16:50
    GK Questions and Answers on the Early Medieval India

    The Early Medieval phase of India was marked from the 8th century to 12th century AD. This period witnesses the formation of regional culture units such as Andhra Pradesh, Assam, Bengal, Gujarat, Karnataka, Kerala, Maharashtra, Odisha, Rajasthan, Tamil Nadu etc. In northern India, the three powerful kingdoms arose between 750-1000 AD. The Rashtrakutas were rolling in the Northern Deccan, the Pratiharas in Avanti and parts of Southern Rajasthan and the Palas in Bengal. In Southern India, the dominant ruling dynasties were Chalukyas Dynasty, Chola Dynasty and Vijaynagar Empire.

    1. Who among the following was the founder of Rashtrakutas?

    A. Dantidurga

    B. Yashovarman

    C. Mihir Bhoja

    D.  Vakpatiraja

    Ans: A

    Explanation: Dantidurga, also known as Dantivarman or Dantidurga II was the founder of the Rashtrakuta Empire of Manyakheta. His capital was based in Gulbarga region of Karnataka. Hence, A is the correct option.

    2. Who among the following ruling dynasty of early Medieval India called themselves descendants of Satyaki?

    A. Pala

    B. Rashtrakutas

    C. Chola

    D. Vijayanagara

    Ans: B

    Explanation: The Rashtrakutas called themselves descendants of Satyaki. The founder of the Rashtrakuta power was Dantivarma or Dantidurga who was a contemporary of Chalukya King Pulakeshin II. Hence, B is the correct option.

    3. Match the following

        Set I

    a. Vijaycholeshwar

    b. Balsubramaniyam

    c. Kornagnain

    d. Tiruvaleswaram

        Set II

    1. Vijayalaya

    2. Aditaya I

    3. Vartak I

    4. Raj Raj I

    Code:

       a    b     c     d

    A. 1    2     3     4

    B. 4    3     2     1

    C. 3    4     2     1

    D. 1    4     3     2

    Ans: A

    Explanation: The correct match is given below:

    Vijaycholeshwar- Vijayalaya

    Balsubramaniyam- Balsubramaniyam

    Kornagnain- Kornagnain

    Tiruvaleswaram- Tiruvaleswaram

    Hence, A is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Post Mauryan Age

    4. Consider the following

    I. The tripartite struggle was between the Pratiharas, Palas and Rashtrakuta.

    II. Fight was to acquire supremacy over Kanauj, a symbol of prestige in Indian politics.

    Which of the above statement (s) is/are correct about tripartite struggle of early medieval India?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    Explanation: The major causes for the continuous struggle between the Pratiharas, Palas and Rashtrakuta, known in history as tripartite struggle, are as follows:-To get control over Gujarat and Malwa, the regions very important for foreign trade due to their nearness to the coast; To acquire supremacy over kanauj, a symbol of prestige in Indian politics. Hence, C is the correct option.

    5. Which of the following is not ruling class of Kashmir?

    A. Karkota

    B. Utpala

    C. Loharas

    D. Senas

    Ans: D

    Explanation: Kashmir was ruled by three dynasties- the Karkota, Utpala and Loharas. Lalitaditya was the most famous ruler of Kashmir during early medieval India. The Sena dynasty ruled from Bengal. Hence, D is the correct option.

    6. Who was the founder of Vikramshila University?

    A. Dharmapala

    B. Gopala

    C. Devapala

    D. Devraja

    Ans: A

    Explanation: Dharmapala founded the famous Buddhist monastery at Vikramshila as a centre for higher learning. Hence, A is the correct option.

    GK Question and Answers on the Post Gupta Era

    7. Who among the following composed a poem Madra-mahi-vijaya?

    A. Vakpatiraja

    B. Mihir Bhoja

    C. Yashovarman

    D. Amogvarsha

    Ans: A

    Explanation: Vakpatiraja composed a poem Madra-mahi-vijaya at Kanauj in the court of Yashovarman's son Ama. Hence, A is the correct option.

    8. Who among the following refer the Pala Kingdom as Ruhma?

    A. Tribikrama

    B. Suleiman

    C. Subhatunga

    D. Akalavarsha

    Ans: B

    Explanation: Suleiman was an Arab merchant who visited India and wrote an account in 5850AD refers to the Pala Kingdom as Ruhma. Hence, B is the correct option.

    9. Local self-government was the basic feature of the administration of which of the following dynasty of early medieval India?

    A. Chalukya

    B. Pala

    C. Chola

    D. Rashtrakutas

    Ans: C

    Explanation: In Chola dynasty, the king was the head of central authority helped by a council of ministers. Chola administration was democratic. Local self-government was the basic features of the administration of Cholas. Hence, C is the correct option.

    10. Which of the following early medieval Indian dynasty built famous rock-cut temple of Kailasha (Shiva) at Ellora?

    A. Chalukyas Dynasty

    B. Chola Dynasty

    C.  Rashtrakutas Dynasty

    D. Pala Dyansty

    Ans: C

    Explanation: The famous rock-cut temple of Kailasha (Shiva) at Ellora was built by the Rashtrakutas king Krishna I. Hence, C is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK