GK Questions and Answers on the Glaciers of the Himalayan Mountains

The Himalayas or Himalaya is the third-largest deposit of ice and snow in the world, after Antarctica and the Arctic. In this article, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Glaciers of the Himalayan Mountains in the form of multiple choice questions which strengthen the knowledge of aspirants who are preparing for the examinations like UPSC, State Services, IBPS, SBI, SCC, Railways etc.
Apr 2, 2019 12:15 IST
    GK Questions and Answers on the Glaciers of the Himalayan Mountains

    The Himalayas or Himalaya range stretches from the Nanga Parvat to Namcha Barwa. It is one of the youngest mountain range on the Earth and contains the third-largest deposit of ice and snow in the world, after Antarctica and the Arctic.

    1. Which of the following glacier is located where the Line of Control between India and Pakistan ends?

    A. Siachin

    B. Hispar

    C. Baltoro

    D. Rongbuk

    Ans: A

    Explanation: The Siachen Glacier is located in the eastern Karakoram Range in the Himalayas where the Line of Control between India and Pakistan ends. Hence, A is the correct option.

    2. Which of the following is the longest glacier in the world outside of the Polar Regions?

    A. Siachin

    B. Fedchenko

    C. Baltoro

    D. Rongbuk

    Ans: B

    Explanation: The Fedchenko Glacier is a large glacier in the Yazgulem Range, Pamir Mountains, of north-central Gorno-Badakhshan province, Tajikistan. It is 77 kilometre long glaciers and considered as the longest glacier in the world outside of the Polar Regions. Hence, B is the correct option.

    3. Which of the following glacier is related to the Hunza River?

    A. Siachin

    B. Baltoro

    C. Hispar

    D. Rongbuk

    Ans: B

    Explanation: The Hispar River, a tributary of the Hunza River, rises from the meltwater of the Hispar glacier. Hence, B is the correct option.

    4. Which of the following is associated with the English climber George Mallory?

    A. Siachin

    B. Baltoro

    C. Hispar

    D. Rongbuk

    Ans: D

    Explanation: The English climber George Mallory was the first man who explored the main Rongbuk Valley and Rongbuk glacier during the summit of Mount Everest during the first British Everest reconnaissance expedition of 1921. Hence D is the correct option.

    5. Which of the following glacier gives rise to the Shigar River?

    A. Siachin

    B. Baltoro

    C. Hispar

    D. Rongbuk

    Ans: B

    Explanation: The Shigar River is tributary of the Indus River and rises from the Baltoro Glacier. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Structure of Mountains

    6. Which of the following is not associated with the Karakoram Range?

    A. Khurdaplo

    B. LoLofond

    C. Yarkand Rimo

    D. Gangotri

    Ans: D

    Explanation: Gangotri Glacier is located in Uttarkashi District, Uttarakhand. This glacier is the one of the primary sources of the Ganges, is one of the largest in the Himalayas. Hence, D is the correct option.

    7. Which of the following is the source of the Mandakini River?

    A. Trango

    B. Chhota Shigri

    C. Lonak

    D. Chorabari Glacier

    Ans: D

    Explanation: Chorabari Glacier also known as the Chorabari Bamak Glacier lies in the Garhwal Himalayan region of Uttarakhand. It is the source of the Mandakini River and Chorabari Tal. Hence, D is the correct option.

    8. Which of the following glacier is locally referred to as Bamak and located near the Bhagirathi basin?

    A. Dokriani Glacier

    B. Sunderdhunga Glacier

    C. Satopanth Glacier

    D. Sona Glacier

    Ans: A

    Explanation: Dokriani Glacier is locally referred to as Bamak and located near the Bhagirathi basin. Hence, A is the correct option.

    9. Which of the following glacier is the source of the Ramganga River?

    A. Meola Glacier

    B. Namik Glacier

    C. Panchchuli Glacier

    D. Pindari Glacier

    Ans: B

    Explanation: Namik Glacier is situated in the Pithoragarh district of Uttarakhand state in India. It is the source of the Ramganga River. Hence, B is the correct option.

    10. The Ralam Gad River originates from which of the following glacier?

    A. Gangri

    B. Rambang

    C. Kafni Glacier

    D. Kalabaland Glacier

    Ans: D

    Explanation: The Kalabaland Glacier is situated in the eastern Kumaun of the Pithoragarh district of Uttarakhand, India. It gave rise to the river Ralam. Hence, D is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    Loading...

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Loading...
    Loading...