GK Questions and Answers on the Historical Events of Indian History

History refers to the continuous, systematic narrative of past events as relating to a particular people, country, period, person, etc., usually written as a chronological account; chronicle. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Historical Events of Indian History, which is designed according to the evolving nature of different competitive examination.
Created On: Jun 20, 2019 17:23 IST
Modified On: Jun 20, 2019 17:23 IST
GK Questions and Answers on the Historical Events of Indian History
GK Questions and Answers on the Historical Events of Indian History

There are several historical events in the Indian history that took place and help us to know that one event happened before another event so that one can examine the relationship between events. Let us solve some questions related to historical events of Indian history.

1. Who among the following open the land between India and Europe?

A. Alexander

B. Arabs

C. Greek

D. Iranian

Ans: A

2. How many states were divided in the northwestern India during Alexander's invasion?

A. 26

B. 27

C. 28

D. 29

Ans: C

3. Which of the following is the correct abbreviation BC?

A. Birth of Christ

B. Baby Christ

C. Before Christ

D. Before Century

Ans: C

4. When was Vikrama Era began?

A. 47 BC

B. 50 BC

C. 55 BC

D. 57 BC

Ans: D

History of Ancient India: Study Material

5. When was the Saka Era began?

A. From 78 AD

B. From 80 AD

C. From 30 AD

D. From 639 AD

Ans: A

6. When was the Gupta Era began?

A. From 78 AD

B. From 320 AD

C. From 398 AD

D. From 400 AD

Ans: B

7. When did Hieun Tsang visited India?

A. Between 380-413 AD

B. Between 413-418 AD

C. Between 629-645 AD

D. Between 712-713 AD

Ans: C

History of Medieval India: A Complete Study Material

8. When did between Qutubbin Aibak founded IIbari/Slave dynasty?

A. In 1175 AD

B. In 1278 AD

C. In 1280 AD

D. In 1206 AD

Ans: D

9. In 1612 AD, English fleet beat Portuguese at the battle of______.

A. Surat

B. Kerala

C. Ahmedabad

D. Malakka

Ans: A

10. In 1459 AD, the Sun City i.e. Jodhpur was founded by_____.

A. Rao Jodha

B. Jodha Bai

C. Man Singh

D. Rana Pratap

Ans: A

Above 10 GK Questions and Answers on the Historical Events of Indian History will enhance the knowledge of readers about notable, important, unusual, or interesting events of India History.

History of Modern India: A Complete Study Material

Comment ()

Related Categories

Post Comment

3 + 4 =
Post

Comments