Search

GK Questions and Answers on the Indian Coasts and Islands

The Peninsular Indian Uplands are flanked by the coastal plains of varied width extending from the Kachchh to Odisha. The 247 islands of India located in the Arabian Sea and the Bay of Bengal. In this article, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Indian Coasts and Islands in the form of multiple choice questions which strengthen the knowledge of aspirants who are preparing for the examinations like UPSC, State Services, IBPS, SBI, SCC, Railways etc.
Apr 1, 2019 14:51 IST
GK Questions and Answers on the Indian Coasts and Islands

The physio-graphically, the Indian coastal plains can be sub-divided into three broad divisions: Gujarat Coastal Plain, Western Coastal Plain and East Coastal Plain. The India has a total 247 islands, of which 204 lie in the Bay of Bengal and the rest is located in the Arabian Sea.

1. Which of the following coastal plain is formed by the alluvial deposits of the Sabarmati, Mahi and numerous tiny streams?

A. Gujarat Coastal Plain

B. West Coastal Plain

C. Karnataka Coastal Plain

D. East Coastal Plain

Ans: A

Explanation: Gujarat Coastal Plain is formed by the alluvial deposits of the Sabarmati, Mahi and numerous tiny parallel consequent streams whose process of formation is still continuing. Hence, A is the correct option.

2. Which of the following coastal plain is located between the Sahyadri and the Arabian Sea?

A. Gujarat Coastal Plain

B. West Coastal Plain

C. Karnataka Coastal Plain

D. East Coastal Plain

Ans: B

Explanation: West Coastal Plain is located between the Sahyadri and the Arabian Sea. It is mainly characterised by sandy beaches, coastal sand dunes, mud flats, lagoons, alluvial tracts along rivers, estuary, laterite platforms and residual hills. Hence, B is the correct option.

3. Which of the following coastal plain is depicts an inland belt of isolated hills of Archaean gneisses?

A. Gujarat Coastal Plain

B. West Coastal Plain

C. Karnataka Coastal Plain

D. East Coastal Plain

Ans: C

Explanation: The Karnataka Coastal Plain depicts a narrow belt of very recent deposits, an erosion platform and inland belt of isolated hills of Archaean gneisses. Hence, C is the correct option.

4. The most famous Marina Beach is located on which of the following coastal plain?

A. Gujarat Coastal Plain

B. West Coastal Plain

C. Karnataka Coastal Plain

D. East Coastal Plain

Ans: C

Explanation: The most famous Marina Beach is located in Chennai on the East Coastal plains. This coast is consists of tertiary alluvium. Hence, D is the correct option.

5. The 9 degree channel is located on which of the following Islands?

A. Arabian Sea Islands

B. Bay of Bengal Islands

C. Offshore Islands

D. None of the above

Ans: A

Explanation: The Arabian Sea Islands comprise 36 islands of Lakshadweep Group. The southernmost island, i.e. Minicoy is separated from the rest of the group by the 9 degree channel. Hence, A is the option.

GK Questions and Answers on the Structure of Mountains

6. The 10 degree channel is located on which of the following Islands?

A. Arabian Sea Islands

B. Bay of Bengal Islands

C. Offshore Islands

D. None of the above

Ans: B

Explanation: The Bay of Bengal islands comprises of the Andaman and Nicobar group of islands. The Andaman and Nicobar group of islands are separated from each other by the 10 degree Channel. Hence, B is the option.

7. Which of the following is the biggest island in the Andaman group of Islands?

A. Middle Andaman

B. Ross Island

C.  Saddle Peak

D. Pilomillow Island

Ans: A

Explanation: Middle Andaman is the biggest island in the Andaman group of Island. Hence, A is the correct option.

8. Which of the following is the biggest island in the Nicobar group of Islands?

A. Middle Andaman

B. Ross Island

C. Great Nicobar

D. Pilomillow Island

Ans: C

Explanation: The Great Nicobar is the biggest island in the Nicobar group of Island. Hence, C is the correct option.

9. Which of the following is the smallest island in the Nicobar group of Islands?

A. Middle Andaman

B. Ross Island

C. Great Nicobar

D. Pilomillow island

Ans: D

Explanation: Pulomilo is an island in the Nicobar district of Andaman and Nicobar Islands. It is the smallest island among the islands of Nicobar group of Islands. Hence, D is the correct option.

10. The extreme southernmost point of India, i.e., Pygmalion point is location in which of the following Islands?

A. Arabian Sea Islands

B. Bay of Bengal Islands

C. Offshore Islands

D. None of the above

Ans: B

Explanation:  The extreme southernmost point of India, i.e., Pygmalion point is location in the Bay of Bengal islands. Hence, B is the correct option.

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography