GK Questions and Answers on the Mountain Passes of India

A mountain pass locally is the highest point on the route through a mountain range or over the ridge. In this article, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Mountain Passes of India in the form of multiple choice questions which strengthen the knowledge of aspirants who are preparing for the examinations like UPSC, State Services, IBPS, SBI, SCC, Railways etc.
Apr 4, 2019 12:45 IST
    GK Questions and Answers on the Mountain Passes of India

    Notches, gaps, saddles, cols, hauses, bwlch (Welsh), bealach or brennig (Gaelic) are another popular terms which are used for the mountain passes. It played an important role in trade, war, and migration.

    1. Which of the following is Himalayan pass?

    A. Banihal pass

    B. Palghat

    C. Shenkota

    D. Thalghat

    Ans: A

    Explanation: Banihal Pass is a mountain pass across the Pir Panjal Range. It has a lot of significance as it connects Kashmir Valley to the rest of the India. Hence, A is the correct option.

    2. Which of the following pass situated between Doda and Anantnag, Jammu & Kashmir?

    A. Banihal pass

    B. Palghat

    C. Shenkota

    D. Thalghat

    Ans: A

    Explanation: Banihal pass connects the Kashmir Valley in the Indian state Jammu and Kashmir to the outer Himalaya and plains to the south. It is situated between Doda and Anantnag, Jammu & Kashmir. Hence, A is the correct option.

    3. The Jawahar Tunnel was constructed under which of the following pass?

    A. Shipki La

    B. Banihal Pass

    C. Bara Lacha La

    D. Rohatang Pass

    Ans: B

    Explanation: Jawahar Tunnel is a road tunnel in Indian state of Jammu and Kashmir which is constructed under the Banihal pass. Hence, B is the correct option.

    4. Which of the following Himalayan pass is situated between India and China?

    A. Shenkota

    B. Thalghat

    C. Bhorghat

    D. Shipki La

    Ans: D

    Explanation: Shipki La is a high mountain pass and border post on the India-China border, at an elevation of 3.930 m (12,894ft) above the sea level. Hence, D is the correct option.

    5. Which of the following is the Trans Himalayan pass?

    A. Rohtang pass

    B. Banihal pass

    C. Aghil pass

    D. Thaga La

    Ans: C

    Explanation: Aghil pass is the Trans Himalayan pass. It is located on the northern boundary of the Shaksgam Valley, which was annexed by China. Hence, C is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Glaciers of the Himalayan Mountains

    6. Which of the following pass is located in Western Ghats?

    A. Palghat

    B. Jelep La

    C. Bomdila pass

    D. Karakoram pass

    Ans: A

    Explanation: Palghat pass is located in the Western Ghats mountain range, in southwestern India.  Hence, A is the correct option.

    7. Which of the following pass is located between Mumbai and Pune?

    A. Banihal pass

    B. Palghat

    C. Shenkota

    D. Bhorghat

    Ans: D

    Explanation: Bhorghat is a mountain passage located between Pune and Mumbai, situated on the crest of the Western Ghats. Hence, D is the correct option.

    8. Match the following

         Set I

    a. Shipki La          

    b. Bara Lacha La

    c. Nathu La                     

    d. Bomdila pass             

        Set II

    1. Between Tezpur and Tawang, Arunachal Pradesh

    2. Between India and China (Entry to Chumbi Valley), Sikkim

    3. Between Kyelang and Leh, Himachal Pradesh

    4. River Sutlej enters India from Tibet

    Code:

           a        b        c          d

    A.    1        2        3         4

    B.    4        3        2         1

    C.    4        1        3         2

    D.    1        4        2         3

    Ans: B

    Explanation: The correct match is given below-

    Shipki La- River Sutlej enters India from Tibet  

    Bara Lacha La-Between Kyelang and Leh, Himachal Pradesh

    Nathu La- Between India and China (Entry to Chumbi Valley), Sikkim    

    Bomdila pass- Between Tezpur and Tawang, Arunachal Pradesh

    Hence, B is the correct option.

    9. The land route to the Kailash and the Manasarovar passes through which of the following mountain pass?

    A. Mana Pass

    B. Rohtang Pass

    C. Jalep La

    D. Shipki La

    Ans: A

    Explanation: The land route to the Kailash and the Manasarovar passes through Mana Pass. Hence, A is the correct option.

    10. Which of the following mountain pass has created by the Tista River?

    A. Nathu La

    B. Jalep La

    C. Niti Pass

    D. Asirgarh

    Ans: B

    Explanation:  Jalep La (Pass) has created by the Tista River.  It is on a route that connects Lhasa to India. Hence, B is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    Loading...

    Latest Stories

      Most Popular

        Register to get FREE updates

          All Fields Mandatory
        • (Ex:9123456789)
        • Please Select Your Interest
        • Please specify

        • ajax-loader
        • A verifcation code has been sent to
          your mobile number

          Please enter the verification code below

        Loading...
        Loading...