Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Pala Dynasty

29-NOV-2017 11:45
    GK Questions and Answers on the Pala Dynasty

    The Pala Dynasty, which originated in the region of Bengal as an imperial power during the Late Classical period on the Indian subcontinent. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Pala Dynasty, which is designed according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. Who was/were the founder(s) of the Pala Dynasty?

    A. Gopala I

    B. Dhrampala

    C. Devpala

    D. All of the above

    Ans: A

    2. In which Pala ruler’s reign, the Ramacharita was written and also mentioned that the Pala a ruler was the descended of Solar Dynasty?

    A. Devpala

    B. Dharmpala

    C. Gopala I

    D. Mahendrapala

    Ans: C

    3. Who among the following revived the Nalanda University and founded the Vikramshila University?

    A. Devpala

    B. Dharmpala

    C. Gopala I

    D. Mahendrapala

    Ans: B

    GK Questions and Answers on the Chera Dynasty

    4. Consider the following

    I. He patronized the Vikramashila University and the Nalanda University.

    II. Famous poet Vajradatta who was author of Lokesvarashataka was one of the gems of his court.

    Which of the above statement (s) is/are correct about Devpala?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    5. Which of the following Pala ruler's name is mentioned as son of Devapala and younger brother of Shurapala I on Jagjivanpur copper plate?

    A. Mahendrapala

    B. Devapala

    C. Narayanpala

    D. Vigrahapala I

    Ans: A

    6. Who built the great Vihara at Somapuri in Verendri and the Vihara in Paharpur?

    A. Mahendrapala

    B. Dharmpala

    C. Narayanpala

    D. Vigrahapala I

    Ans: B

    GK Questions and Answers on the Pandya Dynasty

    7. Consider the following

    I. He patronized the Vikramashila University and the Nalanda University.

    II. He was elected by a group of regional chieftains and then after he founded the dynasty.

    Which of the above statement (s) is/are correct about Gopala I?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: B

    8. Consider the following

    I. He was staunch Buddhist and constructed many temples and monasteries in Magadha.

    II. He patronized the Vikramashila University and the Nalanda University.

    Which of the above statement (s) is/are correct about Dharmapala I?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: D

    9. Consider the following

    I. He ruled for very short period and after that became ascetic.

    II. As per Jagjivanpur inscription, He was younger brother and royal envoy of Mahendrapala.

    Which of the above statement (s) is/are correct about Shurapala I?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: B

    10. Who among the following Pala ruler was associated with Badal Pillar inscription?

    A. Narayanpala

    B. Gopala II

    C. Vigrahapala

    D. Mahipala I

    Ans: A

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Pala Dynasty will enhance the general knowledge of the readers.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK