Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Personalities of Socio-religious Reform Movements

17-MAY-2017 11:04

    The 19th century Socio-religious movements created a sense of pride among fellow Indians about their philosophy, science, religion and literature. Here, we are giving 10 GK Question Answers on the Personalities associated with the social-religious reform Movements who tried to reform the Indian Society from rigid religious practices, inhumane practices, superstitions, bigotry, caste system, untouchability, purdah system, sati, child marriage, social inequalities and illiteracy.

     Personalities of Reform movemen

    1. Who among the following popularly known as ‘Father of Modern India’?

    A. Debendranath Tagore

    B. Ishwar Chandra Vidyasagar

    C. Dadoba Pandurang

    D. Raja Rammohan Roy

    Ans: D

    2. Who was the founder of Atmiya Sabha?

    A. Atmaram Pandurang

    B. MG Ranade

    C. Raja Ram Mohan Roy

    D. K Sridharalu Naidu

    Ans: C

    3. Consider the following statement (s) is/are related to the Swami Dyanand Saraswati.

    I. He compiled selected passage from the Upanishads, which known as Brahma Dharma.

    II. He started the Suddhi Movement to bring back the Hindu converted to other religions and played some role in the growth of communalism in the 20th century.

    Select the correct statement (s)

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: B

    4. Which of the following statement (s) is/are correct about 'Theosophical Society'?

    A. The literally meaning of Theosophical movement is all inclusive

    B. Theosophist popularised the study of oriental classics, especially Upanishads and Bhagwat Gita.

    C. Only A

    D. Both A & B

    Ans: D

    GK Questions and Answers on Tribal Rebellions of Indian History

    5. Who was the first man to advocate the concept of Swaraj?

    A. Swami Dayanand Saraswati

    B. Swami Vivekananda

    C. HP Blavatsky

    D. Annie Besant

    Ans: A

    6. Who was the founder of Seva Sadon in 1885 to opposed child marriage and compulsory widowhood?

    A. Radhakant Deb

    B. Behramii M Malabari

    C. Anie Besant

    D. Swami Sahajanad

    Ans: B

    7. Who among the followign personality is associated with 'Tahzib-al-Akhlaq'?

    A. Mirza Ghulam Ahmed

    B. Mohammad Qasim Nanantavi

    C. Sir Sayed Ahmad khan

    D. Rashid Ahmad Gangohi

    Ans: C

    8. Who among the following claimed himself as Messiah and the incarnation of Jesus and Krishna?

    A. Mirza Ghulam Ahmed

    B. Mohammad Qasim Nanantavi

    C. Sir Sayed Ahmad khan

    D. Rashid Ahmad Gangohi

    Ans: A

    GK Questions and Answers on the Glimpse of India

    9. Which movement was popularly known as 'Periyar'?

    A. Brahmo Samaj

    B. Satyashodak Samaj

    C. Vaikom Satygraha

    D. Self-respect Movement

    Ans: D

    10. Consider the following statement (s) is/are related to the Deoband Movement.

    I. It popularizing the teaching of the Kuran and Hadith

    II. This movement initiated Jihad against foreign rule. They did not support Western education and culture. They advocated the unity of all religions.

    Select the correct statement (s)

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    In the above GK Questions and Answers enhance the reader’s knowledge on how the personalities of 19th century India reform the Indian Society from rigid religious practices, inhumane practices, superstitions, bigotry, caste system, untouchability, purdah system, sati, child marriage, social inequalities and illiteracy.

    Socio-Religious Reform Movements and Reformers in India: A Complete Overview

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK