1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Questions and Answers on the Power Projects in India

27-JUL-2017 15:50

    India is blessed with huge water resources and there are vast possibilities of producing hydro-electricity but only 23% of the total installed capacity. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Power Projects in India for enhancing the general knowledge of the readers.

    Power Projects of India

    1. Match the following

    a. Tulbul Project                       1. Jhelum

    b. Ranjit Sagar (Theim Dam)     2. Ravi

    c. Pong Reservoir                     3. Beas

    d. Pochampad Project               4. Godavari

    Code:

           a        b        c         d

    A.    1        2        3         4

    B.    4        3        2         1

    C.    4        1        3         2

    D.    1        4        2         3

    Ans: A

    2. Which was the first atomic power house of India?

    A. Jaitapur

    B. Tarapur

    C. Kundankulam

    D. Kaiga

    Ans: B

    GK Questions and Answers on Earth's Hydrosphere (Geography)

    3. Which of the following India’s atomic power house structure shows highest resemblance with Fukushima Daiichi of Japan?

    A. Jaitapur

    B. Kundankulam

    C. Tarapur

    D. Kaiga

    Ans: B

    4. Which was the first largest hydro-power project in India?

    A. Bakeshwar Project

    B. Giral Project

    C. Parichha Project

    D. Shiva-Samundram Dam

    Ans: D

    Gk Questions and Answers on the Solar System and its Planets

    5. Which was the India’s first electrified city?

    A. Chandigarh

    B. Darjeeling

    C. Indore

    D. Ahmadabad

    Ans: B

    6. Which of the following is not correctly matched?

    A. Tarapur- Tamil Nadu

    B. Kalpakkam- Tamil Nadu

    C. Kaiga- Karnataka

    D. Jaitapur- Maharashtra

    Ans: A

    7. Which among the following is not thermal power project?

    A. Obra Power Station

    B. Giral Project

    C. Pochampad Project

    D. Kudankulam

    Ans: C

    8. When was Atomic Energy Commission established?

    A. 1948

    B. 1949

    C. 1950

    D. 1951

    Ans: A

    GK Questions on Plants and Animals Kingdoms

    9. When was India’s first Nuclear Power Reactor established?

    A. 1966

    B. 1967

    C. 1968

    D. 1969

    Ans: D

    10. When was the National Hydro-electric Power Corporation (NHPC) established?

    A. 1975

    B. 1976

    C. 1978

    D. 1979

    Ans: A

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Power Projects in India will concretise the General Knowledge of the readers.

    1000+ GK Questions and Answers on Indian Geography

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK