Search

GK Questions and Answers on the Preservation of Wildlife

The fast dwindling forest cover in India has adversely affected wildlife in the country. In this article, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Preservation of Wildlife in the form of multiple choice questions which strengthen the knowledge of aspirants who are preparing for the examinations like UPSC, State Services, IBPS, SBI, SCC, Railways etc.
Apr 8, 2019 13:15 IST
GK Questions and Answers on the Preservation of Wildlife

The fast dwindling forest cover in India has adversely affected wildlife in the country. The Wildlife (protection) Act, 1972 is a comprehensive law which gives firm status to the national parks, sanctuaries and biosphere Reserves extends statutory safeguards to the entire geographical area.

1. When was the Indian Board for Wildlife constituted?

A. 1952

B. 1950

C. 1949

D. 1948

Ans: A

Explanation: The Indian Board for Wildlife was constituted in 1952. The main purpose of the board was to advise the Government on the means of conservation and protection of wildlife, construction of national parks, sanctuaries and zoological gardens as well as promoting public awareness regarding conservation of wildlife. Hence, A is the correct option.

2. Which of the following statement is correct about the National Park?

A. Multipurpose protected areas to preserve genetic diversity in representative ecosystem.

B. A reserves area meant for preserving its natural vegetation, wildlife and natural beauty.

C. A reserved area meant for preservation and development of endangered speicies.

D. All of the above

Ans: B

Explanation: National Park is established by central and state government for the conservation. It is an area meant for preserving its natural vegetation, wildlife and natural beauty. Hence, B is the correct option.

3. Which of the following statement is correct about the Sanctuary?

A. Multipurpose protected areas to preserve genetic diversity in representative ecosystem.

B. A reserves area meant for preserving its natural vegetation, wildlife and natural beauty.

C. A reserved area meant for preservation and development of endangered species.

D. All of the above

Ans: C

Explanation: Sanctuary is natural area which is reserve by a governmental or private agency for the protection of particular species. Hence, C is the correct option.

4. Which of the following statement is correct about the Biosphere Reserve?

A. Multipurpose protected areas to preserve genetic diversity in representative ecosystem.

B. A reserves area meant for preserving its natural vegetation, wildlife and natural beauty.

C. A reserved area meant for preservation and development of endangered species.

D. All of the above

Ans: D

Explanation: Biosphere Reserve is a notified area which covers a larger area of land which may cover multiple National Parks, Sanctuaries and reserves as well. It is an area meant for conservation of biodiversity of a specific area. Hence, D is the correct option.

5. Which of the following is the most suitable natural place for Olive Ridely Sea Turtles for mating and nesting?

A. Gulf of Kutch Marine National Park

B. Mahatma Gandhi Marine National Park

C. Gahirmatha Marine Wildlife Sanctuary

D.  Gulf of Mannar Marine National Park

Ans: C

Explanation: Gahirmatha Marine Wildlife Sanctuary is the only marine wildlife sanctuary of Odisha, is the most suitable natural place for Olive Ridely Sea Turtles for mating and nesting. Hence, C is the correct option.

GK Questions and Answers on the River Valley projects and Canals in India

6. Which of the following Sanctuary is famous for the rare gangetic dolphin and also for magar (Crocodile) and Gharial (Aligator)?

A. Gulf of Kutch Marine National Park

B. Mahatma Gandhi Marine National Park

C. Gahirmatha Marine Wildlife Sanctuary

D.  National Chambal Sanctuary

Ans: D

Explanation: The National Chambal Sanctuary is famous for the rare gangetic dolphin and also for magar (Crocodile) and Gharial (Alligator). Hence, D is the correct option.

7. Which of the following National Park is the only existent habitat for the nearly extinct Asiatic Lions in India?

A. Gir National Park

B. Mahatma Gandhi Marine National Park

C. Gahirmatha Marine Wildlife Sanctuary

D.  National Chambal Sanctuary

Ans: A

Explanation: Gir National Park in Gujarat is the only existent habitat for the nearly extinct Asiatic Lions in India. Hence, A is the correct option.

8. Which of the following reserve area has undertaken Project Red Panda with a view to conserving?

A. Gir National Park

B. Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park

C. Gahirmatha Marine Wildlife Sanctuary

D.  National Chambal Sanctuary

Ans: B

Explanation: The Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park in Darjeeling (West Bengal) has undertaken Project Red Panda with a view to conserving this species. Hence, B is the correct option.

9. Which of the following national park in Odisha serves as the natural habitat of white tiger?

A. Nandankanan National Park

B. Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park

C. Dachigam National Park

D. Kaziranga Sanctuary

Ans: A

Explanation: Nandankanan National Park in Odisha serves as the natural habitat of white tiger. Hence, A is the correct option.

10. Which of the following national park is the natural habitat of Kashmiri Stag?

A. Nandankanan National Park

B. Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park

C. Dachigam National Park

D. Kaziranga Sanctuary

Ans: C

Explanation: Dachigam National Park is the natural habitat of Kashmiri Stag. Hence, C is the correct option.

GK Questions and Answers on the Mountain Passes of India