GK Questions and Answers on the River Valley projects and Canals in India

India is an agricultural country because main source of livelihood for more than 80% population is agriculture. Hence, River Valley Projects and Canals play very important for the growth of India's economy. In this article, we are giving 10 GK Questions and Answers on the River Valley projects and Canals in India in the form of multiple choice questions which strengthen the knowledge of aspirants who are preparing for the examinations like UPSC, State Services, IBPS, SBI, SCC, Railways etc.
Apr 5, 2019 12:59 IST
    GK Questions and Answers on the River Valley projects and Canals in India

    The River Valley Projects are basically designed for the development of irrigation for agriculture and electricity through the construction of dams. Canal irrigation is the most important form of irrigation in India.

    1. The barrage near Hanumanangar in Nepal has been constructed through which of the following river project?

    A. Kosi Project

    B. Raipur Project

    C. Damodar Valley Project

    D. Hirakund Project

    Ans: A

    Explanation: The Kosi project was consists of three units (i) A barrage near Hanumannagar in Nepal (ii) About 270 km long flood embankments and other protective works and (iii) the eastern Kosi Canal System. Hence, A is the correct option.

    2. The Beas-Sutlej linkage and Pong Dam at Mukheriyan near Jalandhar has been constructed through which of the following river project?

    A. Bhakra-Nangal Project

    B. Beas Project

    C. Chambal Project

    D. Rihand Dam Project

    Ans: B

    Explanation: Beas project is joint venture of Punjab-Haryana- Rajasthan states. It consists of two units- (i) Beas-Sutlej linkage and (ii) Pong Dam at Mukheriyan near Jalandhar has been constructed. Hence, B is the correct option.

    3. Which of the following river project built across the Mahanadi River?

    A. Tungabhadra Dam

    B. Damodat Valley Project

    C. Hirakud Dam

    D. Chamabal Project

    Ans: C

    Explanation: Hirakud Dam is built across the Mahanadi River, from Sambalpur in the state of Odisha in India. Hence, C is the correct option.

    4. Match the following

         Set I

    a. Hirakud Dam        

    b. Tungabhadra Dam

    c. Triveni Canal                

    d. Buckingham Canal       

        Set II

    1. Cochrane Canal

    2. Gandak River

    3. Pampa Sagar

    4. Longest man-made dam in the world

    Code:

           a        b        c          d

    A.    1        2        3         4

    B.    4        3        2         1

    C.    4        1        3         2

    D.    1        4        2         3

    Ans: B

    Explanation: The correct match is given below-

    Hirakud Dam- Longest man-made dam in the world       

    Tungabhadra Dam- Pampa Sagar

    Triveni Canal- Gandak River              

    Buckingham Canal- Cochrane Canal

    Hence, B is the correct option.   

    5. Which of the following Canal Project is one of the longest canals of the Rayalseema (South Andhra Pradesh) region?

    A. Sirhind Canal

    B. Kakatiya Canal

    C. Sharda Canal

    D. Handri Neeva Canal Project

    Ans: D

    Explanation: Handri Neeva Canal Project is one of the longest canals of the Rayalseema (South Andhra Pradesh) region. It is 569 Km long and originates from Srisailam reservoir and runs through four districts namely Anantpur Chittoor, Kadapa and Kurnool. Hence, D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Mechanism of the Monsoon

    6. Which of the following canal draws water from the from the river Damodar in West Bengal?

    A. Sarda Canal

    B. Eden Canal

    C. Mutha Canal

    D. Triveni Canal

    Ans: B

    Explanation: Eden Canal draws water from the from the river Damodar in West Bengal. Hence, B is the correct option.

    7. Which of the following is one of the oldest canals in India?

    A. Sampad Sagar Canal

    B. Tilpara Dam Canal

    C. Anicut Canal

    D. Sarda Canal

    Ans: C

    Explanation: Anicut Canal is also known as Kallanai. It is an ancient dam, which is built (in running water) across the Kaveri River in Tiruchirappalli District in the state of Tamil Nadu in India. This was originally built by King Karikalan of the Chola Dynasty. Hence, C is the correct option.

    8. Which of the following statement is correct about the inundations canals?

    A. They are taken out from the rivers and do not have any kind of weir at their head to regulate the flow of water from the river.

    B. Canals are found on the Peninsular India.

    C. Both A and B

    D. Neither A nor B

    Ans: A

    Explanation: Inundation Canals are taken out from the rivers and do not have any kind of weir at their head to regulate the flow of water from the river. These types of Canals are found on the Sutlej-Ganga plains and Brahmaputra valley. Hence, A is the correct option.

    9. Which of the following statement is correct about the Perennial canals?

    A. These canals maintain its flow of water throughout the year even during winter season and draw their water either from rivers or from reservoir of the river projects.

    B. A weir is built below the intake of the canal, the intake itself being regulated by sluice gates.

    C. Both A and B

    D. Neither A nor B

    Ans: C

    Explanation: Perennial Canals are self-renewal attributes and maintain its flow of water throughout the year even during winter season and draw their water either from rivers or from reservoir of the river projects. A weir is built below the intake of the canal, the intake itself being regulated by sluice gates. Hence, C is the correct option.

    10. Which of the following river project the first Independent Power Producer (IPP) project after the Government of India liberalized the power policy by inviting private sector participation in setting up a hydropower project on “BOO” basis?

    A. Almatti Dam

    B. Baspa Hydro-Electric Project

    C. Beas Project

    D. Bhadra Reservoir Project

    Ans: B

    Explanation: Baspa Hydro-Electric Project is the first Independent Power Producer (IPP) project after the Government of India liberalized the power policy by inviting private sector participation in setting up a hydropower project on “BOO” basis. It is located in Kinnaur district of Himachal Pradesh. It is the largest private hydroelectric project and has been built by Jaypee group. It is located on Baspa River, a tributary of the Sutlej. Hence, B is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    Image Source: www.simplydecoded.com

    Loading...

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Loading...
    Loading...