GK Questions and Answers on the Satraps System of Ancient Sakas in India

The satraps were appointed by the king, normally were members of the royal family who are heavily influenced by larger world superpowers or hegemonies and act as their surrogates. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Satraps System of Ancient Sakas in India that will enhance the general knowledge of the readers about the monarchical decentralisation and a crude form of modern-day provincial administration.
Created On: Dec 19, 2017 13:11 IST
GK Questions and Answers on the Satraps System of Ancient Sakas in India
GK Questions and Answers on the Satraps System of Ancient Sakas in India

The satraps were appointed by the king, normally were members of the royal family who are heavily influenced by larger world superpowers or hegemonies and act as their surrogates. The title of satraps was used to designate certain chiefs who ruled over a vast empire in the kingdom during the Saka era in India. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Satraps System of Ancient Sakas in India that will enhance the general knowledge of the readers about the monarchical decentralisation and a crude form of modern-day provincial administration.

1. What do you mean by Satraps?

A. Governors of the provinces

B. Ministers of the king of kings

C. Military sergeant of the superking

D. All of the above

Ans: A

2. The Satrap system of government was introduced in India by_________

A. Greeks

B. Iranian Achaemenid and Seleucid

C. Athens

D. Sakas

Ans: D

3. The ancient Satraps system was quite similar to the government of __________

A. Greek

B. Iranian Achaemenid and Seleucid

C. Athens

D. Sakas

Ans: B

GK Questions and Answers on the Ancient Astronomers and their contributions

4. Why Saka rulers called themselves as 'King of Kings'?

A. Because they ruled over vast region with the help of feudal.

B. Because they had very big standing army.

C. Because they ruled with the help of military governors and satraps.

D. Because they had divine power.

Ans: C

5. Who among the following strap ruled with the title of 'Mahadandapati'?

A. Liaka Kusulaka

B. Patika Kusulakaru

C. Hagana

D. Hagamasa

Ans: B

GK Questions and Answers on Ancient Books on Science and Medicines

6. Who was the first known satrap who ruled over Saurashtra?

A. Nahapana

B. Rudramadaman I

C. Patika Kusulakaru

D. Bhumaka

Ans: D

7. Which of the following Satrap’s coins were engraved with the symbol of lion capital?

A. Satrap of Western India

B. Satrap of Ujjain

C. Satrap of Mathura

D. Satrap of Kapisa

Ans: A

8. Which of the following Satrap’s coins were engraved with Standing image that resembled Laxmi and Three Elephants?

A. Satrap of Western India

B. Satrap of Ujjain

C. Satrap of Mathura

D. Satrap of Kapisa

Ans: C

GK Questions and Answers on the Satavahan Dynasty

9. Which of the following strap defeated Saatkarni of Satvahan dynasty that made him greatest among the Shaka rulers?

A. Nahapana

B. Rudramadaman I

C. Patika Kusulakaru

D. Bhumaka

Ans: B

10. Which of the following Greek writer who translated the Yavanajataka from Greek to Sanskrit that influence the Indian astrology?

A. Yavanesvara

B. Homer

C. Aeschylus

D. Aristophanes

Ans: A

Above 10 GK Questions and Answers on the Satraps System of Ancient Sakas in India will concretise the reading of ancient history as well as monarchical decentralisation and a crude form of modern-day provincial administration.

1000+ GK Questions & Answers on Indian History

Comment ()

Related Categories

Post Comment

1 + 6 =
Post

Comments