Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Sources of Mauryan History

10-JUL-2017 12:07

    The epigraphical sources, literary sources, foreign accounts and material obtained from the excavation are the sources of knowledge about Mauryas. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Sources of Mauryan History for general awareness.

    Source o Mauryas History

    1. Which of the following literary sources that reveals the economic and political conditions of the Mauryan period?

    A. Kautilya's Arthsashtra

    B. Mudra Rakshasa

    C. Indica

    D. Buddhist Literature

    Ans: A

    2. Which book was written by Visakha Dutt in Gupta period but gives an account of how Chnadragupta Maurya defeated Nandas with the help of Chankya besides throwing light on socio-economic conditions?

    A. Kautilya's Arthsashtra

    B. Mudra Rakshasa

    C. Indica

    D. Buddhist Literature

    Ans: B

    3. Which among the following literary source mention seven caste system and absence of slavery in Mauryan Empire?

    A. Kautilya's Arthsashtra

    B. Mudra Rakshasa

    C. Indica

    D. Buddhist Literature

    Ans: C

    GK Questions and Answers on the Historians of India and their Historical Texts

    4. Which Tibetan Buddhist text informs us about Ashoka’s efforts in spreading Buddhism?

    A. Kautilya's Arthsashtra

    B. Mudra Rakshasa

    C. Indica

    D. Divyavadam

    Ans: D

    5. Which ancient Indian King issued inscriptions like Darius I (king of Iran)?

    A.  Bimbisara

    B. Shishunagas

    C. Bindusara

    D. Ashoka

    Ans: D

    6. In the Indian History which of the following ancient Indian ruler who left his records engraved on stones?

    A. Samundragupta

    B. Chandragupta Maurya

    C. Bindusara

    D. Ashoka

    Ans: D

    GK Questions and Answers on Ancient South India

    7. Match the following

    a. Edict 1    1. Prohibits animal sacrifices

    b. Edict 2    2. Depicts measures of social welfare

    c. Edict 3    3. Respect for Brahmanas

    d. Edict 4    4. Respect to elders

    Select correct code:

        a    b    c    d

    A. 4   3    2    1

    B. 3   4   1     2

    C. 1   2   3     4

    D. 1   4   2     3

    Ans: C

    8. Find out the correct pair.

    A. Edics 6: Order of Dhamma Mahamatras

    B. Edics 10: Damma yatras

    C. Edics 9: Respect to elders

    D. Edics 7: Respect for Brahamans

    Ans: A

    GK Questions and Answers on the Magadha Empire

    9. Which of the following literary work that reveals the list of Mauryan rulers and chronology?

    A. Puranas

    B. Brahamanas

    C. Vedas

    D. None of the above

    Ans: A

    10. Which Rock Edicts depicted the principle of Dhamma?

    A. Minor Rock Edicts

    B. Major Rock Edicts

    C. Kalinga Rock Edicts

    D. Bhabru-Bairat Rock Edicts

    Ans: B

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Sources of Mauryan History will enhance the knowledge about the sources that give us information about the Mauryan state, administration, society, politics and economy.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK