GK Questions and Answers on the Traditional Textile Motifs of India

Art forms are the process or product of deliberately arranging elements in a way that appeals to intellect, sense or emotion. Here, we are giving the 10 GK Questions and Answers on the Traditional Textile Motifs of India in the form of multiple choice questions which strengthen the knowledge of aspirants who are preparing for the examinations like UPSC, State Services, IBPS, SBI, SCC, Railways etc.
Apr 10, 2019 12:24 IST
    GK Questions and Answers on the Traditional Textile Motifs of India

    India is a land of diverse culture and traditional art form. They varied according to the place and geographical conditions.

    1. Which of the traditional textile motif is related to the French naut open work and Herringbone stitch techniques?

    A. Chikankari of Lucknow

    B. Kantha of West Bengal

    C. Pipli Applique Work

    D. Rajasthani Embroidery

    Ans: A

    Explanation: Chikankari of Lucknow is a traditional embroidery style of Lucknow, Uttar Pradesh. In this art form, the French naut open work and Herringbone stitch techniques are used. Hence, A is the correct option.

    2. Which of the traditional textile motif is the basically means ‘throat’, is associated with Lord Shiva?

    A. Chikankari of Lucknow

    B. Kantha of West Bengal

    C. Pipli Applique Work

    D. Rajasthani Embroidery

    Ans: B

    Explanation: Kantha of West Bengal is a type of embroidery craft. The term Kantha means 'throat'. In this art, needle and thread is used to stitch on sari, kurta/ Panjabi and churidar and many other garments. It is also associated with the Lord Shiva. Hence, B is the correct option.

    3. Which of the following traditional textile motif is named after the village?

    A. Chikankari of Lucknow

    B. Kantha of West Bengal

    C. Pipli Applique Work

    D. Rajasthani Embroidery

    Ans: C

    Explanation: The ornamental needlework of the Pipli village is popularly known 'Pipli Applique Work'. This art involves embroidering and stitching of small pieces of coloured cloth with flower, village, scenes, animals and traditional design onto a larger base cloth. Hence, C is the correct option.

    4. Which of the following traditional textile motif is closely related to the embroidery art form of Gujarat and Sindh?

    A. Chikankari of Lucknow

    B. Kantha of West Bengal

    C. Pipli Applique Work

    D. Rajasthani Embroidery

    Ans: D

    Explanation: Rajasthani Embroidery is closely related to the embroidery art form of Gujarat and Sindh. It is an ancient craft, which has transformed over time to reflect the prevailing social, material and sometimes even the political mood of the times.  Hence, D is the correct option.

    5. Which of the following is very popular art form of Himachal Pradesh?

    A. Chamba Handkerchief

    B. Banni and Heer Bharat

    C. Kutch and Kathiawar Embroidery

    D. Bagh Kashidakari

    Ans: A

    Explanation: Chamba Handkerchief is very popular art form of Himachal Pradesh. This art form consists of combinations, floral design, drums, and other musical instrument and scene of Lord Krishna’s Rasleela. Hence, A is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Indian Classical Theatre and Drama

    6. Which of the following is very popular art form is practiced by the Lohana Community?

    A. Chamba Handkerchief

    B. Banni and Heer Bharat

    C. Kutch and Kathiawar Embroidery

    D. Bagh Kashidakari

    Ans: B

    Explanation: Banni and Heer Bharat is practiced by the Lohana community (Master of Swords’ are an Indo-Aryan ethnic group). It is famous for its richness in colour blending, colour pallets and design pattern. Hence, B is the correct option.

    7. Which of the following is signature art form of tribal community of Gujarat?

    A. Chamba Handkerchief

    B. Banni and Heer Bharat

    C. Kutch and Kathiawar Embroidery

    D. Bagh Kashidakari

    Ans: C

    Explanation: Kutch and Kathiawar Embroidery is signature art form of tribal community of Kutch and Kathiawar (Gujarat). This art form is generally done by six styles: Suf, khaarek, paako, Rabari, Garasia Jat, and Mutava. Hence, C is the correct option.

    8. Which of the following is famous art form of Punjab region?

    A. Chamba Handkerchief

    B. Banni and Heer Bharat

    C. Kutch and Kathiawar Embroidery

    D. Bagh Kashidakari

    Ans: D

    Explanation: Bagh Kashidakari is very famous art form of Punjab region. In this art, garden is prevalent in the square frame. Hence, D is the correct option.

    9. Which of the following art form is believed to be auspicious, a symbol of happiness, prosperity and Suhag of a married woman?

    A. Phulkari of Punjab

    B. Bagh Kashidakari

    C. Kashida

    D. Banni and Heer Bharat

    Ans: A

    Explanation: Phulkari of Punjab is one of the famous embroidery traditions of Punjab. It is believed to be auspicious, a symbol of happiness, prosperity and Suhag of a married woman. Hence, A is the correct option.

    10. Which of the following is the correct definition of the ‘Motif’?

    A. It refers to creative activity, such as painting, music, literature, and dance.

    B. It refers to a design or figure that consists of recurring shapes or colours, as in architecture or decoration.

    C. It is visual art form such as painting or sculpture, producing works to be appreciated primarily for their beauty or emotional power.

    D. None of the above

    Ans: B

    Explanation: The term ‘Motif’ refers to a design or figure that consists of recurring shapes or colours, as in architecture or decoration. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Art and Architecture of Harappa Civilization

    Loading...

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Loading...
    Loading...