Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Vedic Civilisation and Culture

17-JUL-2017 12:21

    The Indus Valley Civilisation was followed by another great civilisation and culture known as Vedic Civilisation and Culture. The Aryans were the originators of the civilisation. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Vedic Civilisation and Culture which are designed to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc. 

    Vedic Age

    1. Who among the following scholar declared that 'Sapt Saidhava' region was the homeland of Aryans?

    A. Dr. A C Das

    B. Prof. Maxmuller

    C. Prof. Penka

    D. Dr. K.K Sharma

    Ans: A

    2. Match the following on the theory of Aryans origin

    a. European Theory         1. Dr. A. C Das

    b. Central Asian Theory    2. Bal Gangadhar Tilak

    c. Arctic Region Theory     3. Max Muller

    d. Indian Theory             4. Sir W. Jones

    Code:

         a   b   c   d

    A.  1   2   3   4

    B.  4   3   2   1

    C.  3   4   1   2

    D.  1   3   4   2

    Ans: B

    3. Which of the following was the basic unit of Vedic Society?

    A. Jana

    B. Vidath

    C. Parivar

    D. Sangh

    Ans: C

    4. Who among the following was not the god of atmosphere during Vedic period?

    A. Indra

    B. Marut

    C. Rudra

    D. Dyans

    Ans: D

    How pre-Aryan symbol ‘Swastika’ is older than 11000 years?

    5. Which river is not mention in Rigveda?

    A. Narmada

    B. Sindhu

    C. Ganga

    D. Yamuna

    Ans: A

    6. Who does Vedic people call Potter?

    A. Vidath

    B. Kulal

    C. Ayas

    D. Langal

    Ans: B

    List of Rig Vedic Gods & Goddesses

    7. Which was the voluntary contribution made by people?

    A. Turvas

    B. Yadu

    C. Bali

    D. Sira

    Ans: C

    8. Match the following

    a. Rigveda      1. Hotri

    b. Yajurveda  2. Adhavayu

    c. Samaveda  3. Udgatri

    d. Atharveda  4. Athrava

    Code:

         a   b   c   d

    A.  1   2   3   4

    B.  4   3   2   1

    C.  3   4   1   2

    D.  1   3   4   2

    Ans: D

    Summary of the Vedic Age: Polity | Society | Position of Women

    9. Which was not among the five famous 'Jan'?

    A. Yadu

    B. Anu

    C. Drahyu

    D. Bharavarsh

    Ans: D

    10. What was the term used to denote the wooden plough by Rigvedic Aryans?

    A. Ayas

    B. Langal

    C. Kulal

    D. Yava

    Ans: B

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Vedic Civilisation and Culture consists of 10 Multiple Choice Questions that attune and equipped the readers according to the evolving nature of different competitive examinations.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK