GK Questions and Answers on Vitamins

Vitamins are the organic substances made by plants and animals that are essential for the human body to grow and function properly. Vitamins are divided into two categories do you know about them? Let us study about various vitamins, their scientific names, types, diseases caused due to the deficiency of vitamins etc. through this article in the form of questions and answers.
Mar 8, 2019 16:52 IST
    GK Questions and Answers on Vitamins

    As we know that Vitamins are essential nutrients and perform several roles in the body. They help the body to grow and work the way it should. Some vitamin help in resisting the infection, help body to get energy from food etc. Let us study more about vitamins through this article in the form of questions and answers which will also help students in the preparation of competitive examination.

    1. Different types of Vitamins are:
    A. Fat-Soluble
    B. Water-Soluble
    C. Both A and B
    D. None of the above
    Ans. C
    Explanation:
    Vitamins are divided in to two categories: fat-soluble and water-soluble.

    2. Fat soluble Vitamins are:
    A. Vitamin A
    B. Vitamin D
    C. Vitamin E
    D. All of the above
    Ans. D
    Explanation:
    Fat-soluble vitamins are: A,D,E and K.

    3. Niacin is the chemical name of which Vitamin?
    A. Vitamin B3
    B. Vitamin B1
    C. Vitamin B2
    D. Vitamin C
    Ans. A
    Explanation:
    The chemical name of Vitamin B3 is Niacin which is a water soluble vitamin. Whereas of B1 is Thiamine, B2 is Riboflavin and C is Ascorbic acid.

    4. Name the Vitamin that protects us from Pellagra disease?
    A. Vitamin B5
    B. Vitamin B7
    C. Vitamin B3
    D. None of the above
    Ans. C
    Explanation:
    Vitamin B3 protects us from Pellagra disease, B7 from Dermatitis and B5 from Paresthesia.

    5. Retinol is the scientific name of which Vitamin?
    A. Vitamin A
    B. Vitamin D
    C. Vitamin K
    D. Vitamin C
    Ans. A
    Explanation:
    Retinol is the scientific name of Vitamin A.

    What is the difference between A1 and A2 milk?

    6. Vitamin C is present in:
    A. Tomatoes
    B. Papaya
    C. Guava
    D. All of the above
    Ans. D
    Explanation:
    Vitamin C is present in citrus fruits, guava, tomatoes, broccoli, papayas, peas etc.

    7. Vitamin A was discovered in which year?
    A. 1910
    B. 1912
    C. 1922
    D. 1927
    Ans. B
    Explanation:
    In 1912, a biochemist known as Frederick Gowland Hopkins found unknown factors present in milk that were not fats, proteins or carbohydrates, but were required to aid growth in rats. Hopkins was later awarded the Nobel Prize (in 1929) for this discovery.

    8. Liver damage is caused due to the overdose of which vitamin?
    A. Vitamin B1
    B. Vitamin B2
    C. Vitamin B3
    D. Vitamin D
    Ans. C
    Explanation:
    Liver damage is caused due to the overdose Vitamin B3.

    9. Name a substance that makes a vitamin metabolically ineffective?
    A. Anti-vitamin
    B. Antioxidants
    C. Cynocobalamine
    D. Riboflavinosis
    Ans. A
    Explanation:
    Anti-vitamin is simply a substance that makes a vitamin metabolically ineffective.

    10. Name the vitamin which are essential for the health of the brain?
    A. Vitamin B6
    B. Vitamin B9
    C. Vitamin B12
    D. All the above
    Ans. D
    Explanation:
    Vitamin B6, B9 and B12 are essential for brain health and are also known as brain vitamins.

    So, now you may have come to know about various vitamins, types, sources etc.

    10 important facts about Liver

    Do you know which Human Body Organs can be donated?

    Loading...

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Loading...
    Loading...