Jagran Josh Logo

Gk Questions & Answers on Computer Science Set I

26-OCT-2016 17:15

    Gk Questions & Answers on Computer Set I consist of 10 MCQs are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc. It will concretise the reading experience of aspirants who are aspiring for cracking different competitive exams.

    1. Where was the World Wide Web created and in which year?

    A. CERN, 1990

    B. Photonics 21, 1989

    C. CLUSTER. 1995

    D. GikII, 1993

    Ans : A

    2. Which of the following is the function of F4 key?

    A. Moves cursor to writing web address at the address bar.

    B. Opens the Measurements toolbar in Quark 5.0.

    C. Opens the help page of the working program.

    D. Repeats last action performed while typing in Microsoft Word.

    Ans: D

    3. What is CPU?

    A. The unit that transform input into output.

    B. IT is a collection of data arrange in row.

    C. It is the electronic circuitry within a computer that carries out the instructions of a computer program.

    D. None of the above

    Ans: C

    4. Which out of the following is the file extension of for all Word documents?  

    A. Txt

    B. Doc

    C. PDF

    D. Word

    Ans: B

    5. What is the method by which the user points to a picture or icon of what they want and clicks the mouse button called?

    A. Graphical User Interface

    B. Graphical Utility Interface

    C. Graphical User Information

    D. Graphical Utility Information

    Ans: A

    6. Name the person who invited the QWERTY keyboard layout design?

    A. Christopher Latham Sholes

    B. Albert Atwood

    C. Emik Bentov

    D. Anthony Adducci

    Ans : A

    7. Charles Babbage is usually referred to as the 'Father of Computers' what was first machine he invented called?

    A. Finite differences

    B. Difference engine

    C. Analytical Engine

    D. Babbage Engine

    Ans : B

    8. Picture element is short for which word?

    A. PenTile

    B. Viewport

    C. Scene graph

    D. Pixel

    Ans: D

    9. Out of the following which can be both an input and an output device?

    A. Network cards

    B. Sound card

    C. Graphics card

    D. All of the above

    Ans: D

    10. What acronym is usually used to refer to word processing where the file you are working on as seen on the screen will be the same when it is printed out?

    A. What You Get IS What You See

    B. What You Want Is What You See

    C. What You See Is What You Get

    D. What You Get Is What You Want

    Ans : C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK