Jagran Josh Logo

Gk Questions & Answers on Computer Science Set III

28-OCT-2016 10:11

    Gk Questions & Answers on Computer Science Set III consist of 10 MCQs are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc. It will concretise the reading experience of aspirants who are aspiring for cracking different competitive exams.

    1. Name the person who had written the first worm written for computer i.e. “The Morris worm’’?

    A. Robert Tappan Morris Jr.

    B. Charles Alderton

    C. George Bangs

    D. William Beldue

    Ans: A

    2. Which are the two of the most commonly used languages for CGI Common Gateway Interface scripts?

    A. Perl and C++

    B. Java & C++

    C. C & Java

    D. Perl  & Java

    Ans : A

    3. Which of these is not a programming language?

    A. BASIC

    B. COBOL

    C. BNF

    D. FORTRAN

    Ans : C

    4. What does the command prompt uses?

    A. CLI (Command Line Interface)

    B. GUI (Graphical User Interface).

    C. Text User Interface TUI

    D. None of the above

    Ans : A

    5. Which out of the following can be called as modifiers?

    A. Keys Num Lock, Backspace, and Tab

    B. Keys, Page Up , Page Down, Print SC

    C. Keys Tab, caps lock , End

    D. Keys Alt, Shift, or Ctrl

    Ans : D

    6. Which out of the following helps in quickly help you rename a file or folder?

    A. F2

    B. F0

    C. F8

    D. F9

    Ans : A

    7. In which year did IBM developed ORTRAN High Level programming languages used to write scientific applications?

    A. 1989

    B. 1956

    C. 1978

    D. 1924

    Ans : B

    8. Which out the following is a scripting language?

    A. Java

    B. Python

    C. Lisp

    D. All of the above

    Ans: 4

    9. What is the full of form ALU?

    A. Analyst Logic Unit

    B. Algebraic Logic Unit

    C. Arithmetic  Logic Unit

    D. None of the above

    Ans: C

    10. How many way are there to carry out floating-point operation?

    A. 3

    B. 2

    C. 1

    D. 4

    Ans : C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK