Gk Questions & Answers on Computer Science Set V

02-NOV-2016 12:57

    Gk Questions & Answers on Computer Science Set V consist of 10 MCQs are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc. It will concretise the reading experience of aspirants who are aspiring for cracking different competitive exams.

    1. What out of the following is based on UNIX operating system?

    A.  ANU

    B.  PNU

    C.  GNU

    D.  CNU

    Ans : C

    2. Which command determines the amount of time it takes data to travel from source to destination?

    A.  Pan

    B.  Ping

    C.  Pile

    D.  None of the above

    Ans: B

    3. Which is the largest unit of measurement for computer data?

    A.  Yobibyte

    B.  Yottabyte

    C.  Zebibyte

    D.  Zettabyte

    Ans : B

    4. URL Stands for:

    A.  Universal Serial Locator

    B.  Uniform Runtime Link

    C.  Uniform Resource Locator

    D.  Universal Resource Link

    Ans : C

    5. In a byte how many set of bits represent a single character in the computer's memory?

    A.  9 bits

    B.  11 bits

    C.  13 bits

    D.  8 bits

    Ans : D

    6. What is the unit called that is used to measure the processing power of a processor's floating point unit (FPU?)

    A.  Gigaflops

    B.  Ggigo

    C.  Gnutella

    D.  Gopher

    Ans: A

    7. When was ISDN first define and in which eBook?

    A.  1988 , CCITT red book

    B.  1987, CERN Red book

    C.  1989, IIOC book of computers

    D.  None of the above

    Ans: A

    8. What are arrow keys, Page Up/Page Down Home End Esc keys knows as ?

    A.  Navigational  key

    B.  Dead keys

    C.  Functional keys

    D.  None of the above

    Ans : A

    9. Which was the first was the first logic programming language?

    A.  Fril

    B.  R++

    C.  Datalog

    D.  Prolog

    Ans : D

    10. Which is the fastest super computer?

    A.  Jaguar

    B.  Tianhe-IA

    C.  Sunway TaihuLight

    D.  Cray Titan

    Ans : C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK