Jagran Josh Logo

GK Questions & Answers on General Science (Set 1)

26-AUG-2016 14:49

    Questions and Answers on General Science (Set 1) consists of 10 MCQ to make you understand various terms used in daily life and are important as well as exam point of view like IAS, PSC, SSC, Railway etc.

    1. Anatomy is a branch of Science which deals with:

    A. Structure of animals and plants

    B. Functioning of body organs

    C. Animal behaviour

    D. Cells and tissues

    Ans. A

    2. Oncology is the study of:

    A. Birds

    B. Cancer

    C. Mammals

    D. Soil

    Ans. B

    3. Numismatics is the study of:

    A. Coins

    B. Numbers

    C. Stamps

    D. Space

    Ans.  A

    4. Eugenics is the study of:

    A. Different races of mankind

    B. Genetics of plants

    C. People of European region

    D. Altering human beings by changing their genetic components.

    Ans. D

    5. Ornithology is the:

    A. Study of plants

    B. Study of bones

    C. Study of noise

    D. Study of birds

    Ans. D

    6. Epidemiology is the study of:

    A. Endodermis disease

    B. Dermis disease

    C. Epidemic disease

    D. None of the above

    Ans. C

    7. The energy of food is measured in:

    A. Calories

    B. Celsius

    C. Kelvin

    D. None of the above

    Ans. A

    8. Name the instrument that is used to measure Relative Humidity?

    A. Hygrometer

    B. Hydrometer

    C. Barometer

    D. Mercury Thermometer

    Ans. A

    9. Name an instrument which is used to measure the Density of milk?

    A. Lactometer

    B. Hydrometer

    C. Barometer

    D. Hygrometer

    Ans. A

    10. Name an instrument used to measure electric resistance?

    A. Ohmmeter

    B. Electrometer

    C. Galvanometer

    D. Spectrometer

    Ans. A

    Click here to study “General Science” A Complete Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK