Jagran Josh Logo

GK Questions & Answers on General Science (Set 2)

26-AUG-2016 15:43

    Questions and Answers on General Science (Part 2) consists of 10 MCQ to analyse various terms and phenomena’s used in daily life and in general which are important for various competitive examinations like IAS, PSC, SSC, Railway etc.

    1. Name an instrument used to measure the intensity of earthquakes?

    A. Richter Scale

    B. Ammeter

    C. Hyetometer

    D. Oometer

    Ans. A

    2. Fathometer is used to measure:

    A. Earthquakes

    B. Rainfall

    C. Ocean depth

    D. Sound intensity

    Ans.  C

    3. Coronagraph is used for:

    A. Study the veins

    B. Studying Blood Pressure

    C. Studying the arteries

    D. Observing and often photographing the sun’s corona.

    Ans. D

    4. What do you understand by Aerodynamics:

    A. It is a science of movement in a flow of air or gas.

    B. It is a science of generative organs.

    C. It is a science of pleasure and pain.

    D. None of the above

    Ans. A

    5. What is Bryology?

    A. Study of food

    B. Study of fruit

    C. Study of mosses and liverworts

    D. Study of rings

    Ans. C

    6. Chirology is the study of:

    A. Hands

    B. Feet

    C. Comets

    D. Skull

    Ans. A

    7. Entozoology is the study of:

    A. Enigmas

    B. Glands

    C. Enzymes

    D. Parasites that live inside larger organisms.

    Ans. D

    8. Study of increasing the habitability of the earth is termed as:

    A. Geology

    B. Geotechnics

    C. Geoponics

    D. Geogony

    Ans. B

    9. Thalassography is the science of:

    A. Sea

    B. Animal tissues

    C. Humidity

    D. Measuring heights

    Ans. A

    10. What is the meaning of the term Topology?

    A. It is the study of places and natural features.

    B. Study of hair and its disorders.

    C. It is the study of shape and features of the moon.

    D. Study of theological salvation.

    Ans. A

    Click here to Study: “General Science” A Complete Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK