Jagran Josh Logo

GK Questions & Answers on General Science (Set 3)

29-AUG-2016 12:49

    Questions and Answers on General Science (Set 3) consists of 10 MCQ to analyse various inventions and phenomena’s in general which are important for various competitive examinations like IAS, PSC, SSC, Railway etc.

    1. Ball-Point pen is invented by:

    A. Waterman

    B. Oscar

    C. Wilson

    D. Lazlo Biro

    Ans. D

    2. Logarithm tables were invented by:

    A. J.J. Thompson

    B. John Napier

    C. Paul Ehrlich

    D. A.G. Bell

    Ans. B

    3. Who had invented zero?

    A. Egyptians

    B. Greeks

    C. Indians

    D. None of the above

    Ans. C

    4. Aeroplane was invented by:

    A. Wright Brothers

    B. Edward Jenner

    C. John Douglas

    D. None of the above

    Ans. A

    5. Blaise Pascal is associated with:

    A. Bicycle

    B. Speed

    C. Calculator

    D. Electricity

    Ans. C

    6. Who discovered that plants have life?

    A. Edward Jenner

    B. J.C. Bose

    C. Louis Pasteur

    D. Darwin

    Ans. B

    7. The telephone was invented by:

    A. Einstein

    B. Robert Hook

    C. John Napier

    D. Alexander Graham Bell

    Ans. D

    8. The velocity of light was first measured by:

    A. Romer

    B. Thomas Alva Edison

    C. James Watt

    D. Faraday

    Ans. A

    9. Doctor’s Thermometer was invented by:

    A. Newton

    B. Fahrenheit

    C. Louis Pasteur

    D. None of the above

    Ans. B

    10. Who had discovered oxygen?

    A. Rutherford

    B. William Harvey

    C. Priestly

    D. Galileo

    Ans. C

    Click here to Study: “General Science” A Complete Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK